Recept: Bitoque à Portuguesa

De bitoque, een gerecht dat in alle restaurants in Portugal op de kaart lijkt te staan. Het is een eenvoudig gerecht waar men vaak een eigen draai aan geeft waardoor het net iets anders kan smaken dan ergens anders. Super simpel, goedkoop en smakelijk, wat kun je je nog meer wensen voor de lunch? Vaak krijg je een bord vol voor een paar euro. En vanaf vandaag kun je het ook thuis eens maken! Portugees comfort food op zijn best!

Ingrediënten

2 bieflapjes (of kalfsvlees)
1 kopje rijst
aardappels
2 eieren
1 bouillonblokje
2 kopjes water
boter
witte wijn
olie
2 teentjes knoflook
2 laurierblaadjes
mosterd

Bereiding

Begin met je vlees. Sla je bieflapjes (of biefstuk) goed plat en breng op smaak met zout, peper, laurierblaadjes en een in plakjes gesneden teen knoflook. Zet een pan op het vuur met een scheut olijfolie en een geperst teentje knoflook. Zodra dit begint te koken voeg je een kopje rijst toe en roer het even door. Doe je bouillonblokje erbij en vervolgens de twee kopjes water. Laat dit rustig koken totdat je water verdampt is en je rijst gaar.

Schil een aantal aardappels en snijd hier friet van. Bak in de frituurpan of in een pan met zonnebloemolie goudbruin. Zet een koekenpan op met een beetje boter en een beetje olie. Doe hier je vlees in en bak aan beide kanten gaar. Zodra je vlees klaar is giet je een flinke scheut witte wijn in de pan om het af te blussen. Voeg vervolgens een lepel mosterd toe en roer even goed door. Laat ietsjes inkoken en draai het vuur uit.

Laat je frietjes uitlekken op keukenpapier. Bak ondertussen twee eitjes in een beetje boter. Nu zijn we klaar om de borden op te maken. Leg het vlees in het midden van het bord, giet er wat saus overheen en leg er een gebakken ei bovenop. Rijst aan de ene kant, friet aan de ander kant en klaar. Lekker met een simpele frisse salade, die de Portugezen bij voorkeur op hetzelfde (volle) bord eten.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.