Recept: Polvo à Portuguesa

Ik ben er gek op, octopus! Als ik in Portugal ben eet ik het dan ook zeker één keer per week. Soms zelfs vaker. En ook met dit in Nederland wat minder populaire ingredient kun je vele kanten op, al zou je dat misschien niet direct denken. Eerder deelde ik al verschillende recepten, vandaag komt er nog weer eentje bij: Polvo à Portuguesa. Bestel zeker eens octopus als je in Portugal bent of maak het zelf als je een liefhebber bent.

Vraag, om het jezelf niet al te moeilijk te maken, of de visboer hem voor je schoonmaakt! Laat je niet afschrikken door de zuignapjes, daar proef je niks van. 😉

Goed voor ongeveer 6 personen. Ben je met minder? Halveer het recept dan simpelweg!

Ingrediënten

1 flinke octopus (ong. 3 kilo)
750 gram krieltjes
3 uien
cherrytomaten (evt. uit blik)
3 tenen knoflook
200 ml witte wijn
1 laurierblaadje
olijfolie
verse koriander of peterselie
Zout & versgemalen peper

Bereiding

Zorg dat je een verse inktvis eerst invriest voor je hem gebruikt! Dit verkleint de kans op taaie stukken.

Haal de inktvis de avond voor je hem wilt gaan klaarmaken uit de diepvries en laat rustig ontdooien. Spoel hem vervolgens goed af onder koud stromend water. Doe de gehele octopus in een pan en voeg daar een ongepelde ui aan toe. Ook dit helpt om de octopus mals te houden. Vul de pan met water, breng aan de kook en kook vervolgens ongeveer een uur en een kwartier. Haal hem dan uit het water en laat op een bord wat afkoelen/uitlekken. Gooi het kookvocht niet weg!

Blancheer de cherrytomaten om ze van hun velletje te ontdoen. Leg ze hiervoor (voorzichtig!) 15 à 20 seconden in kokend water en schep ze daarna direct over in een kom ijskoud water. Het velletje kun je er nu zo afpellen.

Zet een ruime hapjespan op het vuur met hierin een flinke scheut olijfolie. Pel de overige twee uien en snijd ze in halve maantjes. Voeg samen met het laurierblaadje toe aan de pan en laat rustig glazig bakken. Pers de tenen knoflook en voeg deze toe aan de ui zodra deze bijna gaar is. Roer alles goed door en laat de knoflook even mee garen. Blus vervolgens af met de wijn. Dan gaan de ontvelde cherrytomaatjes erbij (je kunt ook cherrytomaten uit blik gebruiken). Laat nu een minuut of vijf rustig pruttelen.

Snijd in de tussentijd je octopus in stukken van gewenste grootte (niet te klein!). Spoel je krieltjes goed af en halveer eventuele grote aardappeltjes. Plaats zowel de stukken octopus als de krieltjes in de pan bij het tomatenmengsel. Voeg een flinke scheut kookvocht van de octopus toe en dek de pan af met een deksel. Laat nu op laag vuur 20 minuten rustig koken. Proef even en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Haal het laurierblaadje uit de pan en bestrooi voor het serveren met fijngesneden verse koriander of peterselie. Lekker met partjes citroen.

Bom apetite!

Variatietip: Snijd een rode en een groene paprika in dunne reepjes en voeg deze toe aan het tomatenmengsel in de pan.

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.