Recept: Bacalhau à Portuguesa

Het is weer tijd voor het maandelijkse klipvis recept! Vandaag maken we Bacalhau à Portuguesa, klipvis op Portugese wijze. Veel Portugeser dan dit wordt het dus niet! Naast de bacalhau zal je zien dat er veel van de gebruikelijke ingrediënten worden gecombineerd met de vis om tot een smakelijk gerecht te komen. Al bereiden ze het toch iedere keer net een tikkie anders. Bepaalde ingrediënten gaan nou eenmaal goed samen met de smaak van de bacalhau.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Ingrediënten

1 kilo bacalhau (schoongemaakt)
600 gram aardappelen
1 groene paprika
1 gele paprika
1 rode paprika
3 rijpe tomaten
3 uien
4 tenen knoflook
gekookte eieren
2 laurierblaadjes
extra virgem olijfolie
zwarte olijven
oregano

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Leg de moten bacalhau in een ruime pan met water en breng aan de kook. Schep de bacalhau voorzichtig uit het water zodra het water kookt. Op deze manier blijven de moten mooi heel. Leg de bacalhau op een bord om wat af te laten koelen. Kook het gewenste aantal eieren ongeveer acht minuten in het kookwater van de bacalhau. Laat ze vervolgens even schrikken in koud water. Gebruik wederom hetzelfde water om je aardappels in gaar (al dente) te koken. Gebruik iets grote krieltjes met schil voor extra smaak en textuur.

Ontdoe de moten bacalhau van eventuele graten en vel en gooi dat weg. Trek de vis met je vingers wat los in grove stukken. Of gebruik de moten in zijn geheel, beide manieren zijn mogelijk. Pel de eitjes vast. Vet vast een ovenschaal in met wat olijfolie.

Snijd de uien in halve maantjes, de paprika in reepjes en pers de knoflook. Zet een koekenpan op het vuur met wat olijfolie erin en bak allereerst de ui, met de laurierblaadjes, glazig. Dan gaan de paprika reepjes erbij. Zodra de paprika bijna gaar is kan de knoflook erbij, roer alles even goed door. Snijd de tomaten in plakjes of blokjes (wat jij lekker vindt) en voeg toe aan de pan. Kook alles nog een minuut of drie door en draai het vuur uit.

Pak je ingevette ovenschaal en doe hier de bacalhau en het ui-/paprikamengsel in. Hussel lichtjes door elkaar. Gebruik je de moten vis in zijn geheel? Leg deze dan bovenop het ui-/paprikamengsel. Leg de aardappels er bovenop (of schik ze rondom de moten) en doe hetzelfde met de eieren. Die kunnen doormidden of in plakjes, aan jou de keus. Besprenkel rijkelijk met goede extra virgem olijfolie en bak in minimaal 15 minuten goudbruin op 200 graden. Garneer met zwarte olijven. Serveer met een frisse salade.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.