Recept: Prego no Pão

Deze Prego no Pão is eigenlijk een beetje het zusje van de bifana. Net zo lekker, maar door het gebruik van rundvlees toch net weer anders. Het is een beetje de belichaming van de Portugese “tasca”. Biertje erbij en klaar. In die tascas gebruiken ze uiteraard geen biefstuk, maar wat goedkopere stukken rundvlees zoals bijvoorbeeld een bieflapje. Dat is ook deels de reden voor het platslaan, zo wordt het vlees wat malser.

Gebruik lekkere rundersteaks, bieflapjes of biefstukken voor dit recept. Je ziet het in Portugal zowel op een broodje als tussen twee plakken stevig Portugees brood. Kies wat jij het lekkerst vindt, maar gebruik geen Hollandse boterhammen!

Prego no Pão

  • Wist je dat… er in Lissabon een marisqueira (zeevruchten restaurant) is waar ze een Prego no Pão als nagerecht serveren?!
Prego no Pão

Prego no Pão

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 17 Stemmen

Uiteraard zijn de hoeveelheden makkelijk aan te passen aan het aantal personen waar je ze voor maakt.

Categorie: – RundKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

2

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

5

minuten
Totale tijd

10

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 200 gram biefstuk

  • zuurdesembrood(jes)

  • 4 tenen knoflook

  • 2 à 3 laurierblaadjes

  • 60 ml droge witte wijn

  • 2 theelepels witte wijnazijn

  • 2 theelepels Portugese mosterd

  • 1/2 bouillonblokje vlees

  • olijfolie (extra virgem)

  • zout & peper

Bereiding

  • Leg je vlees op een snijplank en sla het vlees nu zo plat mogelijk met een vleeshamer. Bestrooi beide kanten met wat versgemalen zeezout en zwarte peper. Laat het nu een half uurtje zo liggen.

    Prego no Pão
  • Verhit wat boter en olijfolie in een koekenpan en verkruimel het halve bouillonblokje erin. Bak je vlees op hoog vuur aan beide kanten bruin. Draai het vuur terug naar laag en leg je vlees op een bord, zodat het even kan rusten. Voeg de in plakjes gesneden knoflook, de laurierblaadjes, azijn en witte wijn toe aan de olie in de pan. Breng rustig aan de kook en voeg dan ook de mosterd toe. Los de mosterd op in de saus.

  • Leg vervolgens je vlees terug in de pan, in de saus, om het te verwarmen en de smaken te absorberen. Wentel het vlees goed om zodat je overal saus hebt zitten. Doe dit op laag vuur, je wilt je vlees niet al te veel doorgaren, alleen verwarmen.

    Prego no Pão
  • Snijd je brood doormidden en dip even met één kant in de saus in de pan. Leg vervolgens je stuk vlees er bovenop. Maak eventueel af met wat van de meegebakken knoflookplakjes, een gebakken eitje en wat Portugese mosterd. Serveer direct.

    Prego no Pão
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Ik heb op de foto’s flat iron steak gebruikt.
  • Variatietip: serveer hem ook eens met een gebakken ei erop. Of zoals op Madeira, met een lekkere klodder kruidenboter in plaats van mosterd.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!