Celebra a Vida: Vila Real de St António

In Nederland had ik zo mijn eigen hobby’s en uitjes met vriendinnen en vrienden. Nu we in Portugal wonen doen Serge en ik vooral veel leuks samen of samen mét nieuwe vrienden hier. En een uitje met vriendinnen betekent weer een volgende fase van het wonen en leven in een nieuw land. En daar had ik toch wel heel veel zin in!

Op naar Vila Real de Santo António

Vila Real de Santo António (VRSA) is één van mijn favoriete plaatsen in de Oost-Algarve. Het is niet alleen een mooie naam maar dit levendige stadje aan de Portugese grens heeft ook een mooie, grote historie, een hele relaxte sfeer en een bijzondere ligging. Aan de Rio Guadiana met Spanje aan de overkant, aan de Atlantische oceaan en tussen de natuurparken Mata Nacional das Dunas, Ria Formosa en Sapal.

Het is altijd een feestje om naartoe te gaan en er blijft steeds wat te ontdekken. Daarom neem ik jullie deze keer mee met ons dagtripje en deel ik wat leuke highlights om VRSA in het zonnetje te zetten.

Celebra a Vida: Vila Real de St António

Stukje historie

De geschiedenis gaat verder terug, maar na de verwoestende aardbeving van 1755 werd Vila Real de Santo António vanaf de grond opgebouwd in 1773. De eerste minister van Koning José 1, Markies van Pombal, gaf opdracht tot wederopbouw van het vissersplaatsje, voorheen Vila de Santo António de Arenilha.

De bouw had economische en politieke voordelen door de visserij en de grens met Spanje. Het nieuwe centrum van Vila Real de Santo António werd geïnspireerd op de succesvolle reconstructie van het centrum van Lissabon na de aardbeving in Pombaline stijl met het geometrische ontwerp en roostervorm.

Praça Marquês de Pombal

Het hart van de stad is het centrale plein met in het midden een obelisk uit 1776 ter nagedachtenis aan Koning José 1. Op de grond liggen de ‘calçada portuguesa’ in een patroon van zwarte en witte lijnen om de obelisk heen. Belangrijke gebouwen uit de 18 eeuw op dit plein zijn de kerk Nossa Senhora da Encarnação, het gemeentehuis en het oude politiekantoor.

Winkelstraatjes

Om en rond de praça kun je in de vele straatjes lekker rondstruinen en shoppen of één van de vele terrasjes pakken voor een drankje of hapje. Voor een stukje kunst en cultuur ga je naar het cultureel centrum. In dit gebouw met Moorse invloeden zat vroeger het militaire kwartier voor de grenstroepen.

Boulevard en haven

Aan de Avenida bij de boulevard vind je naast de Pombaline stijl nog een paar bijzondere gebouwen. Hotel Guadiana in art nouveau stijl en Casa dos Folques, het voormalige huis van de Ramirez familie, pioniers van de visconserven industrie.

Langs de haven en Rio Guadiana loopt een lange boulevard waar je heerlijk kunt wandelen helemaal naar de Foz de Guadiana, daar waar de rivier uitmondt in de zee. Een mooi uitzicht op zowel de rivier en zee.

Naar de overkant

Tijdens dit tripje hebben we het niet gedaan, maar vanaf de haven ben je in 15 minuten met de ferry aan de overkant van de Rio Guadiana in Ayamonte, Spanje. Leuk om in één dag een mix van 2 culturen combineren. Bijvoorbeeld lekker tapas eten in Spanje.

Wandelen in Mata Nacional das Dunas Litorais

Aan het einde van de boulevard langs het water gingen wij rechtsaf. Dan loop je eerst langs de vuurtoren van Vila Real. Daar begint een beschermende groenstrook voor de kust met pijnbomen die de duinen op hun plaats houdt, de zeewind tegenhoudt en de fauna beschermt. Een belangrijke populatie van de kameleon leeft hier. Wij hebben ze tijdens onze wandeling niet gezien 😉 Er zijn in dit gebied verschillende wandelpaden waar je gedeeltelijk in de schaduw van de pijnbomen kunt wandelen. Wij namen een wandelroute naar het strand.

Vamos para a praia

Even bijkomen van al dat wandelen hoor 😉 Tijd voor een lekker drankje bij Caramelo Beach en genieten van het uitgestrekte zandstrand, de zee en de relaxte sfeer.

Celebra a Vida: Vila Real de St António

Eten en drinken

Lekkere eettentjes zijn hier genoeg. We begonnen ’s ochtends bij Real Cafetaria met een koffie en pastel de nata. We hebben de verleiding kunnen weerstaan om niet één van de vele heerlijke taarten te kiezen die je toelachen als je de zaak binnenloopt.

Celebra a Vida: Vila Real de St António

Voor lunch en diner heb je een paar goede traditionele Portugese restaurants als Casa Pica II, Cuca en aan de waterkant Sem Espinhas Guadiana. Wij gingen dit keer voor de verandering eens naar de Italiaan Ernesto. Echt Italiaans eten met vooral veel lokale vis. Aanradertje! Een bijzonder lunchplekje aan het water in een iets hogere prijscategorie is Grand Beach Club. Met zwembad, klein strandje en prachtig uitzicht op de rivier en Foz de Guadiana.

Naast alle leuke dingen om te doen en te zien in dit stadje was het vooral ook een heel gezellig uitje met the ladies. Wie organiseert het volgend uitje 😉


Astrid & Serge bouwen in Fuseta het kleinschalige vakantieresort Celebra a Vida. Vier het leven! Wil je meer lezen over hun weg naar de Oost-Algarve? Lees dan hun blog of volg ze via Facebook en/of Instagram. Of volg hier de maandelijkse blog op Saudades de Portugal.