Queda do Vigário

Eerder kon je hier als eens lezen over een prachtige waterval in de Algarve, maar er is er nog eentje die het bezoeken meer dan waard is! De waterval van vandaag ligt iets in het binnenland van de Barlavento, aan de rand van het meest typische dorp van de Algarve, Alte. Op een minuut of twintig rijden van Albufeira. Hij draagt de mysterieuze naam Queda do Vigário (de dominee’s waterval).

Het stroompje begint in Quinta do Freixo en eindigt op 24 meter hoogte bij de Queda do Vigário, hier valt hij in een kleine ovale poel. Dit is het spectaculaire einde van een reeks kleine (kabbelende) watervalletjes gevormd in en door de kalkstenen formaties/ondergrond van de Ribeira de Alte. Deze kalkhoudende tufsteen is volgens Wikipedia een soort gesteente dat wordt gevormd in wateren van karst oorsprong, dat na het verliezen van koolstofdioxide wordt vervangen door calciumcarbonaat dat zich vervolgens ophoopt op de bodem van waterlopen, in watervallen, meren of andere waterhoudende omgevingen. Het wordt in de volksmond ook wel een stuw genoemd. Over de oorsprong van de naam van deze waterval kon ik niet echt wat vinden.

Queda do Vigário

Je kunt gewoon vanuit het dorp naar de Queda do Vigário lopen of er voor kiezen er met de auto heen te rijden. Bij het startpunt kun je makkelijk je auto kwijt op de ruime parkeerplaats van het kerkhof. Stel je eenmaal aangekomen bij die parkeerplaats wel even in op een (niet al te lange) wandeling naar de waterval toe. Volgens Google is het maar 300 meter… Heen loopt het voornamelijk af, maar terug moet je dus diezelfde afstand weer omhoog en dat kost uiteraard iets meer moeite. Er staat met borden aangegeven welke kant je op moet en er loopt een aangelegd pad. Al namen wij de zogenoemde ‘short cut’ dwars door de natuur. Hiervoor dien je wel iets beter ter been te zijn en geschikt schoeisel te dragen. Alleen de omgeving al schept hoge verwachtingen!

Queda do Vigário

Wij waren er in oktober en het was behoorlijk warm. Op dat soort dagen is een flesje water voor onderweg aan te raden! Al loop je geen uren door de natuur te zwoegen, je wordt toch dorstig van de combinatie zon/helling. Uiteraard is er rondom de waterval voldoende schaduw. Ook vind je er een soort picknick veldje, met uitzicht op de Queda do Vigário. Hier kun je dus heerlijk even neerstrijken en van de rust en natuur genieten voor je aan de terugweg begint. Of ga voorbereid op pad en neem wat lekkers mee om ter plaatse te lunchen, ideaal. Ook leent het zich als een soort zonneweide, waar je op kunt drogen na een frisse duik!

In 2019 was er een protest van lokale bewoners tegen het omleiden van water uit die lokale stroom, die de waterval voedt. Het water zou nodig zijn voor het bewateren van een citrus exploitatie in de buurt. Gelukkig had het protest het gewenste resultaat en de Queda do Vigário waterval blijft voortbestaan. Dit soort plekjes moet altijd beschermd worden vind ik en niet ten prooi vallen aan allerlei commerciële activiteiten… Daar zijn er al voldoende van in de Algarve. Wij waren er op een heerlijk rustig moment in het najaar. Het kan natuurlijk zijn dat je er in het hoogseizoen wat meer mensen tegenkomt.

Queda do Vigário

Een bezoek aan deze waterval is heel goed te combineren met een bezoek aan de fontes: bronnen van helder, fris water die Alte doorkruisen, plus het plaatsje zelf. Ook dit is de Algarve!