Alte: het meest typische dorp van de Algarve

Daar waar het toerisme overheerst in de badplaatsen van de Algarve, kennen de binnenlanden heerlijke, slaperige dorpen waarin je de drukte achter je laat. Het dorp wat bekend staat als “het meest typische dorp van de Algarve” heet Alte en ligt op iets meer dan twintig kilometer ten noorden van Albufeira. Wil je in de Algarve een dagje iets anders zien dan de kust, dan is een tripje naar het plaatsje Alte een heerlijk idee.

Op de grens van het prachtige Caldeirão gebergte ligt het plaatsje Alte, een klein dorpje (ruim tweeduizend inwoners) in de Algarve. Je kunt hier komen door een excursie per touringcar te boeken en sommige jeepsafari’s maken er ook een stop, maar het leukst is het om er fijn zelf heen te rijden. De rit op zich is bijna net zo leuk als een bezoek aan het plaatsje zelf. Je rijdt door het licht glooiende landschap met weilanden vol kurkeiken, olijfbomen, sinaasappel- en citroenbomen, rozemarijn en tijm. Af en toe kom je een mannetje op een fiets of brommer tegen en met een beetje geluk zelfs schapen en een herder. Kleine tip: de bewegwijzering is niet altijd even duidelijk, dus je moet wel enigszins opletten waar je rijdt.

Alte

Alte wordt gekenmerkt door de fontes: bronnen van helder, fris water die de plaats doorkruisen. Het water is in bijna het hele dorp te horen, rustig kabbelend op de achtergrond. De Fonte Pequena en Fonte Grande (kleine en grote bron) waren eeuwenlang een ontmoetingsplaats voor vrouwen uit het dorp, die hier samenkwamen om de was te doen. Vandaag de dag is het een aantrekkelijke, koele plek die uitnodigt voor een picknick of een familie uitje. De Fonte Grande heeft een piscina fluvial, een natuurlijk zwembad waarin je fijn kunt badderen. Bij de Fonte Pequena vind je een aantal gedichten, geschreven door Cándido Guerreiro, een plaatselijk dichter (geboren in Alte in 1871).  Het dorpje zelf bestaat verder uit pittoreske witte huisjes en straatjes met keien. Loop gewoon een beetje rond zonder doel (hier ben ik erg goed in) en wie weet wat je tegenkomt in die kleine straatjes.

Alte

Vroeger was dit dorp volledig agrarisch, maar tegenwoordig helpt ook het toerisme mee in de lokale economie. Gelukkig behoudt het dorp nog steeds zijn typische uitstraling, hoewel er door het toerisme meer voorzieningen zijn gekomen. Verschillende restaurants en ambachtelijke winkels bieden hun lekkernijen en producten aan. Hier vind je de beste typische producten van de streek, veelal huisgemaakt, zoals medronho, honing, aardewerk en kaas. Dit zijn vooral leuke winkeltjes om een lokaal souvenirtje op te pikken. Stukken beter dan alle toeristische prullaria die je aan de kust ziet.

Via Algarviana | Saudades de Portugal

Het leuke aan Alte is verder dat je na een bezoekje aan de bronnen een heerlijke wandeling in de natuur kunt maken. Loop langs de bronnen (aan je rechterzijde) zover je wilt. Verdwalen is niet mogelijk, er loopt maar één pad. Aan weerszijde hiervan vind je typische begroeiing voor het gebied. Denk dan aan onder andere olijfbomen, johannesbroodbomen en kurkeiken. Zodra je er genoeg van hebt, keer je weer om. Verder vind je aan de rand van Alte de Queda do Vigário, een prachtige waterval gevormd door het riviertje van Alte. Deze is iets ten zuiden, bij de begraafplaats, gelegen in een prachtig landschap. Het water stort loodrecht van zo’n 24 meter hoogte naar beneden en valt in een klein meertje. Een heerlijk rustige plek om te ontspannen.

Alte

Ook dit is dus de Algarve. Stukken minder toeristisch dan verwacht waarschijnlijk en dat is wat het zo heerlijk maakt! Kom je net als ons al jaren in Portugal, ook dan zijn er nog voldoende nieuwe plekjes te ontdekken. Niet dat Alte nou zo’n goed bewaard geheim is, maar er zijn genoeg van dit soort plaatsjes die dat wel zijn. Huur een auto en trek er op uit, je weet nooit wat je tegenkomt/ontdekt! Strijk neer op een terrasje, bestel een bica, puur genieten…