Recept: Quiche de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Je kunt het ook prima gebruiken in een quiche!

Tja, ik zeg het bijna bij elk recept, maar ook met dit recept kun je weer heerlijk variëren. Bij mij is de inhoud van een quiche vaak afhankelijk van wat ik in huis heb. Maar je kunt ook van te voren bedenken wat je er lekker in vindt en dat op tijd in huis halen natuurlijk. De meeste quiches met bacalhau bestaan uit een paar ingrediënten en zijn makkelijk te maken. De meeste ingrediënten zul je waarschijnlijk al in huis hebben, dus dat maakt het nog makkelijker! Verder gebruik ik meestal een lage quiche-vorm, maar het kan ook prima in een (wat hogere) springvorm. Houd dan wel de oventijd in de gaten, waarschijnlijk moet hij er wat langer in.

Quiche de Bacalhau

Quiche de Bacalhau

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 2 Stemmen

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Het beste kun je de bacalhau een dag in het water te laten staan en dit water een aantal malen verschonen.

Categorie: » BacalhauKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

1

uur 
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 2 kopjes bloem

  • 5 eetlepels boter (kamertemperatuur)

  • 1 eidooier

  • voor de vulling
  • 300 gram bacalhau (schoon)

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 3 eetlepels olijfolie

  • 250 ml (kook)room

  • 1 tomaat

  • 2 eetlepels fijngesneden verse peterselie

  • 1 handvol groene olijven

  • 2 à 3 eieren

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C graden.
  • Kook de bacalhau een minuut of tien, schep uit de pan en maak schoon zodra het iets is afgekoeld.
  • Deeg
  • We maken het deeg voor de quiche vandaag zelf, maar je kunt hier natuurlijk prima hartige taart- of bladerdeeg voor gebruiken. Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed net genoeg tot je een samenhangend deeg hebt. Vorm een bal en dek af met huishoudfolie. Zet het nu zo’n 20 minuten in de koelkast. Pak vervolgens je quiche-vorm en verdeel het deeg gelijkmatig over de vorm. Zorg dat het nergens te dik is en druk goed aan in de hoekjes. Zet opzij voor later.
  • Vulling
  • Snipper je ui (of snijd hem in dunne ringen) en pers je knoflook. Fruit je ui in wat olijfolie en voeg de knoflook toe zodra de ui glazig begint te worden. Zodra je bacalhau afgekoeld is kun je hem met je vingers wat uit elkaar trekken, zodat je en soort snippers krijgt (niet te klein). Voeg toe aan de pan met ui en roer voorzichtig door. Snijd ondertussen je tomaat in kleine stukjes en je peterselie fijn. Dit gaat dan ook bij in dezelfde pan. Wederom even voorzichtig roeren. Als laatste gaan de fijngesneden olijven erbij. Laat dit rustig koken totdat het mengsel zo goed als droog is. Laat afkoelen.
  • Voeg nu één ei en één eiwit en vervolgens de room toe. Meng alles goed en giet het op de bodem in de quiche-vorm. Garneer met een paar (ontpitte) groene olijven. Je kunt er eventueel ook wat geraspte kaas overheen strooien, of beide. Zet op 180°C graden ongeveer 25 minuten in de oven tot hij goudbruin is. Lekker met een frisse salade.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.
  • De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken (voeg dan wat meer zout toe aan het gerecht). Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!