De Mooiste Vergezichten van Portugal

Als een land met hoge bergen, eindeloze kliffen en op heuvels gebouwde steden barst Portugal van de prachtige vergezichten. Deze mooie plekken waar je kan genieten van het uitzicht heten in het Portugees miradouros. Vandaag zet ik een aantal van mijn favoriete miradouros voor je op een rijtje. Ken jij een ander bijzonder uitkijkpunt dat niet mag missen in deze lijst? Laat het weten!

Monsaraz, Alentejo

Vanaf het hooggelegen dorp Monsaraz in de Alentejo kan je kilometers ver om je heen kijken. Je ziet het typische vlakke landschap van de Alentejo met de olijfbomen, kurkeiken en koeien, maar ook de kronkelende, helderblauwe vertakkingen van het Alqueva stuwmeer. Tegen de achtergrond van het beeldschone, rustgevende dorp Monsaraz is dit een plek waar je geen genoeg van krijgt.

Monsaraz

Ponta de São Lourenço, Madeira

Als je op internet zoekt naar het mooiste uitkijkpunt van Madeira dan zul je vooral Cabo Girão als resultaat vinden. Dat is leuk vanwege de glazen vloer, maar het uitzicht op de oostpunt van Madeira, Ponta de São Lourenço vond ik vele malen indrukwekkender. Prachtig hoe het verschil tussen de noord- en de zuidkant van het eiland te zien zijn. Klauter naar boven en staar over de enorme, blauwe oceaan.

Ponta de São Lourenço

Serra da Estrela

Als je van het hoogste punt van het Portugese vasteland, Torre, naar het dorp Manteigas rijdt dan kom je onderweg niets dan fantastische vergezichten tegen. Het eerste stuk vanaf Torre is kaal en rotsachtig, met in de wintermaanden sneeuw en prachtige mist en wolken. Als je van de N339 naar de N338 bent gegaan wordt het steeds groener en krijg je op gegeven moment de Rio Zezêre aan je linkerhand. Deze gletsjervallei is spectaculair en kan geen groter contrast vormen met de traditionele strandfoto’s die we kennen van Portugal.

Serra da Estrela

Praia da Falesia, Algarve

De Algarve barst van de prachtige uitkijkpunten. Hele bekende zijn Cabo de São Vicente en Ponta da Piedade, maar het eerste waar ik aan denk zijn de kliffen van het Praia da Falesia. Urenlange wandelingen maakte ik hier met mijn hond, nooit beneden op het strand, maar altijd boven over de roodgekleurde kliffen. Het droge, dorre landschap staat in prachtig contrast met de blauwe watermassa beneden. Beneden is het druk met toeristen, daarboven is het heerlijk rustig.

praia falesia

Castelo de São Jorge, Lissabon

De Portugese hoofdstad Lissabon staat bekend om de vele miradouros. De keuze is dan ook eindeloos. Ik zoek het liefst een plekje op de rand van het Castelo de São Jorge. Daar heb je het uitzicht op de stad, de Taag en de 25 April brug, maar in een heerlijke, historische setting. Wat jammer is dat Lissabon alsmaar drukker en drukker wordt en dus het kasteel ook, maar er zijn nog steeds kostbare momenten dat je hier heerlijk rustig kan genieten van alles om je heen.

Castelo de São Jorge | Saudades de Portugal

Serra do Pilar, Vila Nova da Gaia

Het mooiste zicht op Porto krijg je buiten Porto, namelijk in de stad aan de andere kant van de Douro, Vila Nova da Gaia. Bij het klooster Mosteiro da Serra do Pilar boven de Dom Luis I brug is je uitzicht werkelijk adembenemend. Je ziet de charmante en kleurrijke gebouwen van de Cais da Ribeira, de verschillende bruggen van Porto, de bedrijvige kade van Vila Nova da Gaia, de karakteristieke rood-oranje daken van de portkelders en natuurlijk de slingerende Douro rivier.

Miradouro de Cervo, Vila Nova da Cerveira

Dit is misschien wel het meest betoverende uitzicht dat ik afgelopen jaar ontdekte in Portugal. Buiten het dorp Vila Nova da Cerveira, in het uiterste noorden van Portugal, staat in de heuvels een enorm standbeeld van een hert. Als je naar boven rijdt, tot het hert, kom je op een ongelooflijk mooie plek, waar je zicht hebt op de rivier Minho, daarachter Spanje en aan de linkerkant in de verte de Atlantische Oceaan. Ik was er in het voorjaar toen de kleuren van de natuur het allemaal nog extra mooi maakten.

Miradouro de Cervo