Quinta do Seixo

Quinta do Seixo, in het hart van de Douro-regio vlakbij Pinhão, is een historisch landgoed waar enkele van de beste Sandeman-wijnen vandaan komen, waaronder een gelijknamige Vintage Port. In 2007 opende dit eeuwenoude landgoed, dat perfect geïntegreerd is in het landschap, een nieuwe wijnmakerij met 70 hectare aan wijnstokken die geavanceerde technologie en veelzijdigheid combineert.

Naast dat ze er heerlijke portwijnen maken hebben ze er adembenemende uitzichten! Quinta do Seixo beslaat in totaal 100 hectare en de wijngaarden hebben meer dan honderd jaar geschiedenis, deze plek is een mozaïek vol traditie.

Quinta do Seixo

Ik ben een echte portliefhebber, maar zeker geen kenner. Toch was voor mij wel gelijk duidelijk naar welke proeverij mijn voorkeur uit ging; de ‘old tawnies‘! En laat deze nou net niet beschikbaar zijn op de gewenste datum… Dus werd er even flink gepuzzeld en in de planning geschoven. Want een dag eerder was deze tasting wel mogelijk en ik wou Quinta do Seixo graag bezoeken. Je moet er wat voor over hebben. 😉 Ik had ook graag de ‘vineyard tour’ willen doen, maar door tijdsgebrek is die is voor een volgende keer. Zo houd je altijd wat te wensen (en bezoeken) over.

Bij het naar boven slingeren over het smalle weggetje richting de quinta vergapen we ons al aan de levendigheid van de wijnranken, die qua kleur met de seizoenen mee veranderen. Het is duidelijk herfst! Al zijn de wijnranken begin oktober nog niet zo fel rood als je ze soms ook wel eens ziet.

Het iconische beeld van Sandeman – ‘The Don’ – stamt al uit 1928, toendertijd gemaakt voor een nieuwe poster. De originele dramatische donkere figuur met Spaanse hoed en Portugese studentencape, die een robijnrood glas vasthoudt en zich aftekent tegen een geelachtig groene achtergrond, is geschilderd door George Massiot-Brown. Echter Franse kunstenaars waren in die tijd in zwang en, misschien om zijn Schotse afkomst te camoufleren, hij ondertekende de poster als G. Massiot…

Het beeld, een symbool van de Iberische identiteit van Sandeman, verscheen in 1930 in de nationale advertenties van het merk en het maakt sinds 1934 deel uit van de labels. Nadat hij in 1935 op de ‘Dry Don Port’-labels verscheen, kreeg het de naam ‘The Don’. Mogelijk is het het eerste echte wijnlogo, ‘The Don’ is een essentieel onderdeel van de Sandeman-identiteit en een van de meest iconische handelsmerkafbeeldingen in de drankenhandel wereldwijd. Iedereen kent het eigenlijk wel. Al zal wellicht niet iedereen het gelijk aan Sandeman weten te koppelen…

We beginnen ons bezoek aan Quinta do Seixo met een rondleiding. Er staat een behoorlijk grote groep klaar en met z’n allen brengen we een bezoek aan de wijnmakerij. Persoonlijk vond ik de groep wat aan de grote kant, maar ik snap uiteraard ook dat het een commercieel bedrijf is. Door de groepsgrote mis je toch hier en daar wat verhalen/details. Maar over het algemeen is het sowieso al leuk om een kijkje achter de schermen te nemen.

Aansluitend vindt de proeverij plaats. De rest van de groep had gelukkig allemaal de standaard proeverij geboekt en zaten aan één kant van het proeflokaal. Wij mochten heerlijk plaatsnemen in de comfortabele fauteuils aan de andere (rustige) zijde. Vanaf waar we zitten hebben we een fantastisch uitzicht op de rivier de Douro, een waar ‘breedbeeld’-panorama van licht en schaduw, door de grote raampartijen. Onze glazen staan klaar, inclusief een karaf water en wat zoute crackertjes. Even een heerlijk momentje voor onszelf om van te genieten. De uitleg bij de glazen port volgt later.

Quinta do Seixo vestigde zich als het visitekaartje van Sandeman in de Douro-regio, met het beeld van de Sandeman Don centraal. Deze meneer staat dan ook pontificaal op het terras van het proeflokaal. Zodra het zonnetje er even doorkomt wip ik met mijn glas port naar buiten voor een foto of twee. We krijgen alle tijd om rustig van onze port te genieten. Nadat de gids de standaard tasting heeft afgerond komt hij onze kant op met de nodige tekst en uitleg. Mijn voorliefde voor tawny komt ter sprake. Hij biedt me vervolgens een glaasje vintage ruby aan. En oh, wat is die lekker! Ik heb maar niet naar de prijs van de fles gevraagd… Deze drink ik heerlijk buiten op een bankje op, terwijl ik het prachtige uitzicht in me opneem.

Sandeman is sinds 2002 eigendom van Sogrape, dat in 1942 in Portugal is opgericht en actief is op vijf continenten. Sandeman heeft geprofiteerd van de knowhow, investeringen en voetafdruk, voornamelijk in de Douro, waar Sogrape een vooraanstaande landeigenaar en toonaangevende speler in de sector is. De vele prijzen en onderscheidingen die Sandeman Vintage Ports in ontvangst mocht nemen, zijn een weerspiegeling van het werk dat de afgelopen jaren is verricht.

Sandeman maakte lang deel uit van de stichtende familie (van 1790 tot 1952), voor het een naamloze vennootschap werd. Seagram nam het in 1980 over. Toen de drankenhandel van Seagram in 2000 werd verkocht, ging Sandeman kort over naar Pernod Ricard, voordat het in 2002 door Sogrape werd overgenomen.

Quinta do Seixo

Neem voor de verschillende mogelijkheden om Quinta do Seixo te bezoeken een kijkje op de website. Ik kan de old tawnies tasting van harte aanbevelen!

* Valença do Douro, Portugal