Quinta da Gricha

Wat doe je als je een bezoek brengt aan de Douro regio? Juist, port proeven! Er zit uiteraard een grote verscheidenheid aan quintas die dit aanbieden. Van grote, commerciële quintas tot kleinere quintas. Ik koos voor een fijne kleinschalige rondleiding en proeverij bij de prachtige gelegen Quinta da Gricha van Churchill’s. Gelegen tussen Pinhão en São João da Pesqueira, vlakbij het dorpje Ervedosa do Douro met een geweldig uitzicht op de Douro-vallei.

Eigenlijk had ik hier ook graag willen overnachten, maar aangezien het vindima (druivenpluktijd) was en ze maar een viertal kamers hebben zaten ze helaas vol…

Quinta da Gricha

Het portmerk Churchill’s werd pas in 1981 opgericht. En Quinta da Gricha werd in mei 2017 geopend met als doel het concept van Churchill en de Douro- en Portwijnen van het bedrijf te presenteren. Het oude adellijke huis is zorgvuldig gerestaureerd, waarbij geschiedenis en innovatie zijn gecombineerd met modern comfort. Het resultaat is 50 hectare aan (port) paradijs! Ze zijn het laatst overgebleven onafhankelijke Britse porthuis en zijn van plan dat zo te houden.

Alleen de rit er naar toe is al een feestje! We slingeren ons een weg omhoog over kronkelige, krappe en duizelingwekkende smalle weggetjes tussen de wijngaarden door. Achter elke bocht wacht ons een nieuwe verrassing qua uitzichten. En stiekem hopen we natuurlijk vooral geen tegenliggers tegen te komen… Want daar zijn de weggetjes duidelijk niet voor gemaakt.

Quinta da Gricha

Eenmaal boven aangekomen parkeren we de auto en het eerste dat opvalt zodra we uitstappen is de oase van rust, heerlijk! We worden verwelkomd door twee slaperige honden (die heel strategisch midden op de trap liggen). Het goede leven! We zijn net iets aan de vroege kant, dus we hebben even de tijd om het uitzicht in ons op te nemen en de rust te laten indalen. De Douro staat garant voor de mooiste uitzichten. Hellingen vol wijngaarden en een fonkelende rivier die er tussendoor slingert.

Quinta da Gricha

Vervolgens melden we ons binnen bij de receptie. We beginnen ons bezoek met een rondleiding. Terwijl we wachten op onze gids kijken we binnen alvast wat rond. Quinta da Gricha is een prachtige historische lodge gebouwd in 1852 met mooie open ruimtes. En die ramen! De rondleiding neemt ons mee naar waar de port wordt gemaakt. En aangezien het druivenpluk tijd is zijn de druivenvlekken nog zichtbaar in de granieten persen. Er wordt ons alles uitgelegd over het proces van port maken. Het fijne is ook dat we maar met zijn tweeën zijn, dus je makkelijker vragen kunt stellen.

We vervolgen onze weg buiten en nemen een kijkje bij de originele waterbron, het prachtig gelegen zwembad en de idyllische sinaasappelboomgaard. Dit is echt een plek om even helemaal tot rust te komen. Terwijl je geniet van de omgeving en een glaasje port of twee. Wij nemen na onze rondleiding plaats op de veranda, aan alle kanten omgeven door wijnranken, terwijl onze proeverij wordt voorbereid. Het is stralend weer en er staat een aangenaam briesje, we konden het slechter treffen. 😉

De proeverij bestaat uit drie verschillende portsoorten; een witte port, een reserva en een 10 jaar oude tawny. We hebben er een fijn kaasplankje bij en genieten even van dit rustmoment. De verrassing van de proeverij was wat mij betreft de witte port. Normaalgesproken niet direct mijn favoriet, maar deze was wel heel erg lekker! Het is een droge witte port, met een warm gouden kleur. Daar moest er voor vertrek even één van mee voor in de koffer! Een aanrader dus.

Terwijl wij genieten van de port, de kaas en het uitzicht en onze plannen voor de rest van de dag/komende dagen bespreken, neemt aan de andere kant van de veranda nog een (jong) stel plaats. Zij verblijven op Quinta da Gricha en settelen zich met een boek, een portproeverij en een kaasplank in de comfortabele bank. Niks meer aan doen. Ik had hier rustig de hele middag kunnen blijven zitten, maar daar hadden we helaas geen tijd voor. Er stond nog meer op het programma.

Quinta da Gricha

Breng als je Quinta da Gricha aandoet ook zeker een bezoek aan het toilet, al is het maar om je handen te wassen. Je zult er geen spijt van krijgen! Het is met recht een ’toilet with a view’. Als we vertrekken hebben de honden een ander lui plekje in de schaduw gevonden. Wij komen hier zeker nog eens terug! En de overheerlijke witte port die ik proefde is zowaar in Nederland te koop!

Ze bieden rondleidingen en proeverijen alleen op afspraak aan, dus neem van tevoren contact op als je deze plek ook wilt bezoeken. Neem voor meer mogelijkheden en/of informatie een kijkje op de website.

* Quinta da Gricha, 5130-108, Portugal