Quinta da Vida: een Maand Vakantie!

Onze jongens hebben een maand vakantie gehad van de opvang. Beiden hebben natuurlijk nog niet echt tijdsbesef, maar ze vonden het heerlijk. Ik had maar al te goed door hoe lang een maand is, namelijk vier weken en zes dagen. Om eerlijk te zijn zag ik er wel een beetje tegen op. De meeste taken van ons werk zijn niet echt fijn te combineren met twee kindjes om je heen. Nu speelden er in augustus ook nog allerlei problemen op waar we niet op zaten te wachten. Nu zit je natuurlijk nooit op problemen te wachten maar in zo’n vakantiemaand al helemaal niet.

Daarnaast is Gust sinds juni ook nog veel meer als golfprofessional aan het werk. Hij had al zijn vaste klanten die hij regelmatig lesgaf. Sinds kort organiseert hij ook wekelijks een toernooi voor golfers die dan in de Algarve zijn. Hierdoor is hij dus wat vaker weg waardoor de week augustus me best zwaar viel.

een Maand Vakantie!

Natuurlijk is de maand augustus een drukke maand. Als we alle huisjes bezet hebben in de winter dan hebben we gemiddeld zo’n 10 à 12 mensen tegelijk. Want dan zijn het voornamelijk stellen die bij ons boeken. In de zomer komen er nagenoeg alleen maar gezinnen en is vaak elk huisje bezet met het maximale aantal mensen. Dit zijn er dan 24 in ons geval. Volle bak dus. Maar het grappige van het hoogseizoen is ook dat mensen vaak langer blijven, minstens zeven nachten en vaak twee weken of zelfs langer. Dit zorgt ervoor dat we veel minder wissels hebben. Dus minder schoonmaak, minder was, minder aankomsten en vertrekken. Ergens is het hoogseizoen dus ook wel relaxed en we hebben meer tijd om te kletsen met onze gasten wat vooral altijd erg gezellig is! Ook hebben we gelukkig tijd om met ons gezinnetje leuke dingen te doen en van de zomer te genieten.

Bob en Sam hebben ook genoten van onze jonge gasten, vooral om samen mee te spelen. Allemaal nieuwe kindjes waar ze mee konden spelen! Soms was Bob wel 1,5 uur lang spelen bij gasten. Superleuk dat dit nu zo kan. Hiervoor was Bob vorig jaar nog wel echt te klein. Het was tegelijkertijd ook een uitdaging om Bob te leren dat hij niet altijd zomaar onverwachts (en zonder te kloppen) de deur opendoet en naar binnenstormt bij gasten. Gelukkig hebben alle gasten er begrip voor en vinden ze het vooral gezellig. Maar aan ons natuurlijk de taak om uit te leggen wanneer het wel en niet kan. Soms best lastig, want voor je het weet staat hij alweer ergens binnen.

Zoals gezegd hebben we tijdens de ‘vakantie’ erg veel leuke dingen gedaan met elkaar. We hebben een klein zeilbootje en daar zijn we een aantal keer lekker mee gaan varen. De Ria Formosa is zo ontzettend mooi vanaf het water en met een bootje kom je op plekjes waar je normaal niet kan komen. Prachtige stukken strand helemaal voor ons alleen. Fantastisch! Zeker een aanrader dus om eens een boottocht te maken door de Ria Formosa mocht je in de buurt zijn!

Ook hebben we deze maand extra van onze nieuwe tuin genoten. Afgelopen maanden, na de verbouwing, hebben we de tuin namelijk een flinke make-over gegeven. Het is omgetoverd van een saaie grindbak naar een heerlijke tuin met écht gras (het is speciaal ‘dik’ gras wat maar heel weinig water nodig heeft) en een fijne veranda. Heerlijk om eindelijk na vijf jaar op je blote voeten door de tuin te kunnen lopen. En om met Bob en Sam buiten te kunnen spelen. Ze genieten er enorm van en vooral Sam is al als een kleine Ronaldo aan het voetballen. Ook het opblaasbadje was een succes, want was het heet deze zomer! En aangezien we zelden zelf zwemmen in het zwembad van de Quinta was het voor ons ook een heerlijke verkoeling.

een Maand Vakantie!

Een leuke ontwikkeling is dat Bob zijn Nederlands in de afgelopen weken enorm verbeterd heeft. Een maandje maar één taal horen en spreken helpt hem goed. Bij onze Portugese gasten was hij ook ineens een beetje verlegen terwijl hij normaal tegen alles en iedereen kletst. Hij begrijpt alles in het Portugees maar het spreken vond hij dan ineens erg onwennig.

Wat ook leuk is om te merken dat de taal er bij kinderen er eigenlijk vrij weinig toe doet. We hadden op een gegeven moment Duitse gasten met kinderen en ook daar spelen Bob en Sam meteen mee. Omdat Bob wel doorheeft dat die kinderen geen Nederlands spreken begint hij vervolgens in het Portugees, erg schattig.

een Maand Vakantie!

De afgelopen weken zijn snel voorbijgegaan en het nieuwe schooljaar komt weer in zicht. De week voordat de opvang weer zou starten werden we als ouders op gesprek uitgenodigd voor de informatie over het nieuwe schooljaar. Toen ik op school aankwam zag ik allemaal kindjes uit Bob z’n klas. Huh? Hoe kan dat nou, de opvang was toch dicht? Bleek na enig navragen dat de opvang niet helemaal dicht gaat, maar dat je zelf kunt kiezen of je kind wel of niet komt. Wel zijn er veel minder kinderen dan normaal. Volledig verkeerd begrepen dus. ’s Middags was ik daar toch even chagrijnig van want ik was het langzaamaan namelijk wel een beetje beu om permanent omringd te zijn door de jongens. Mijn computerwerk liep erg achter en ik wilde wel weer eens een efficiënte werkdag hebben. Tijd voor school dus.

een Maand Vakantie!

Toch was de afgelopen maand een heerlijke tijd. Het is natuurlijk ook harstikke leuk om de jongens zo intensief mee te maken. Dus na een korte evaluatie tussen Gust en mij over de afgelopen weken, kwamen we tot de conclusie dat we het volgend jaar niet anders gaan doen en de jongens volgend jaar weer gewoon een maand thuishouden!


Gust en Mayke wonen met hun twee zoontjes Bob (3) en Sam (1) sinds 2016 in Portugal en runnen daar hun vakantie accommodatie ‘Quinta da Vida’ en de golfschool ‘Out of Bounds’. Hoe is het leven met twee kleine kinderen in Portugal? Hierover lees je hier maandelijks meer. Je kan ze ook volgen via Facebook of Instagram