Recept: Rissóis de Camarão

De Portugezen zijn een volk van zoetekauwen. Taartjes, cakejes en hapjes te kust en te keur. Gelukkig voor diegenen die, net zoals ik, meer van hartig houden, hebben ze daar ook een (toch aanzienlijk kleiner) assortiment van! Dit zijn de zogenaamde salgados en je vindt ze in bijna elke pastelaria. We maken Rissóis de Camarão!

De Portugezen kennen ook overheerlijke hartige hapjes, die vaak gevuld zijn met vis, zeevruchten of vlees. Je vindt ze onder andere in de pastelarias. De hapjes heten bijvoorbeeld pastéis, rissóis, rolinhos of folhados, afhankelijk van de buitenkant van het hapje. Folhados zijn bladerdeeghapjes, rissóis zijn gepaneerd, pastéis gefrituurd en rolinhos worden gemaakt door de vulling in een koolblad te rollen. De verschillende vullingen kunnen voor alle soorten gebruikt worden. 

Rissóis de Camarão

Rissóis de Camarão

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 5 Stemmen

Dit recept is voor rissóis met garnalenvulling, maar je kan dus ook een ander basis ingrediënt gebruiken.

Categorie: » Petiscos & SalgadosKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

15

porties
Voorbereidingstijd

20

minuten
Kooktijd

10

minuten
Rusten

30

minuten
Totale tijd

1

uur 
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 2 kopjes bloem

  • 2 kopjes water

  • 1 eetlepel margarine

  • snufje zout

  • beetje citroensap

  • voor de vulling
  • 200 gram garnalen

  • 1/4 ui

  • 1 teentje knoflook

  • olijfolie

  • bechamelsaus (zie hieronder)

  • droge witte wijn

  • verse peterselie

  • zout & peper

  • bechamelsaus
  • 1 eetlepel boter of margarine

  • 1 eetlepel bloem

  • 100 ml melk

Bereiding

  • Deeg
  • Breng het water, samen met de boter, het citroensap en het snufje zout aan de kook. Zodra het water kookt haal je de pan van het vuur en voeg je de bloem toe. Roeren totdat het een droge bal vormt en dan op een plank leggen. Nu moet je het deeg kneden (pas op, het is heet) totdat het nog net niet koud is. Laat het deeg vervolgens een half uur rusten.
  • Vulling
  • Doe genoeg olijfolie in een pan om de bodem te bedekken en bak daarin de gesnipperde ui, samen met de geperste knoflook glazig. Voeg vervolgens de garnalen (in stukjes gesneden) toe, roer even door, en blus af met een flinke scheut witte wijn. Voeg dan ook de gemaakte bechamelsaus toe. Even proeven en naar smaak zout en peper toevoegen. Laat dit zachtjes pruttelen totdat de vulling mooi stevig is. Voeg wat fijngesneden peterselie toe en roer het goed door.
  • Rol nu het deeg uit tot een dunne plak. Doe een afgestreken lepel met vulling op een stukje deeg en vouw het deeg erover heen. Druk met een groot glas halve rondjes om de vulling heen, zodat je maanvormige pakketjes krijgt. Druk eventueel de randjes voorzichtig aan zodat ze goed sluiten. Ga hiermee door totdat je deeg en vulling op zijn.
  • Dit recept is genoeg voor ongeveer 15 stuks. Haal de rissois door losgeklopte eieren en daarna door paneermeel. Frituren op 180°C graden totdat ze mooi bruin zijn.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Tip: Maak ze eens samen met wat andere Portugese salgados, voor een avondje met vrienden ipv de standaard bitterballen!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!