Recept: Rissóis de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Deze keer maken we rissóis de bacalhau, lekkere hartige hapjes!

Als ik Pastéis de Bacalhau (of aanverwante zaken zoals dit) maak, gebruik ik eigenlijk altijd bacalhau desfiado. Deze week ik niet in water van te voren, ik gebruik hem zo.

Ingrediënten

voor het deeg
2 kopjes bloem
1 kopje water
1 kopje melk
1 eetlepel boter
snufje zout
beetje citroensap

voor de vulling
500 a 750 gram bacalhau
150 ml kookwater van de bacalhau
150 ml melk
1 ui
teentje knoflook
30 gram bloem
2 eetlepels boter
bouillonblokje schaaldieren (of vis)
verse peterselie
snufje peper

* 2 los geklopte eieren
* (gekruid) paneermeel

Bereiding

Breng het water en de melk, samen met de boter, het citroensap en het snufje zout aan de kook. Zodra het water kookt haal je de pan van het vuur en voeg je de bloem toe. Roeren totdat het een droge bal vormt en dan op een plank leggen. Nu moet je het deeg kneden (pas op, het is heet) totdat het nog net niet koud is. Laat het deeg vervolgens een half uur rusten.

Kook de bacalhau een minuut of 15 en giet af. Bewaar ongeveer 150 ml van het kookvocht. Doe de vis snippers in een schaaltje voor later. Zet een pannetje op het vuur en fruit hierin de gesnipperde ui en de geperste knoflook. Zodra de ui glazig is kan hier de 150 ml kookwater, de 150 ml melk, de boter, het bouillonblokje de bloem en wat versgemalen peper bij in. Verwarm dit rustig en laat het wat indikken. Voeg zodra de saus wat dikkig is de bacalhau snippers en wat fijngesneden peterselie toe. Roer alles goed door elkaar en haal van het vuur.

Rol nu het deeg uit tot een dunne plak. Doe een afgestreken lepel met vulling op een stukje deeg en vouw het deeg erover heen. Druk met een groot glas halve rondjes om de vulling heen, zodat je maanvormige pakketjes krijgt. Druk eventueel de randjes voorzichtig aan zodat ze goed sluiten. Ga hiermee door totdat je deeg en vulling op zijn. Dit recept is genoeg voor ongeveer 15 stuks. Haal de rissóis door losgeklopte eieren en daarna door paneermeel. Frituren op 180 graden tot ze mooi bruin zijn.

Bom apetite!


De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.