Costa de Lisboa: Birgitta

Maak kennis met Birgitta. Zij is een van de ‘nieuwe’ Nederlanders in Portugal die het komende jaar haar avonturen zal delen. Vandaag stelt ze zich voor, zodat je een beetje een idee krijgt van hoe, wat en waar. Want die Hollanders, die zitten echt overal! Vanaf volgende maand neemt ze ons mee op haar wandeltocht langs de Costa de Lisboa, die ze in etappes af zal gaan leggen.

April 1982: samen met een vriendin een vakantie plannen naar Portugal. Waarom Portugal? Mijn collega van destijds Maria, geboren in Portugal en op haar 13de naar Nederland verhuisd, vertelde er zulke leuke dingen over dat we dachten, waarom niet! Niet wetende dat deze vakantie een ommekeer in mijn leven zou betekenen.

Oktober 1993: getrouwd met mijn vakantieliefde, uit Portugal! Na ruim 10 jaar correspondentie en bezoekjes over en weer uiteindelijk de grote stap genomen om Nederland te verlaten en een toekomst op te bouwen in het buitenland. Eerst 3 jaar in Amerika, daarna definitief naar Portugal.

Costa de Lisboa: Birgitta | Saudades de Portugal

Daar woon ik nu alweer ruim 20 jaar met man en inmiddels 2 volwassen zonen. Makkelijk is het zeker niet geweest, in een vreemd land met 2 kleine kinderen, maar met vallen en opstaan kan ik nu oprecht zeggen dat Portugal mijn tweede thuisland is geworden. Maar wat heb ik moeten wennen aan de Portugese mentaliteit, ik heb heel wat ‘saudade’ naar Nederland gehad. De ommekeer kwam uiteindelijk toen ik na een familiebezoek in Nederland naar Portugal vloog en voor het eerst dacht, we gaan weer naar huis!

En thuis is Abrunheira, een klein dorpje in de buurt van Sintra. Niets bijzonders, maar het is hier waar ik toch een beetje Portugees ben geworden. Ik kijk er niet meer van op als de schapen door de straten lopen, er weer geen water of elektriciteit is. Waar meestal de zon schijnt, waar mijn zonen en hun vrienden volwassen zijn geworden, het is mijn thuis.

Costa de Lisboa: Birgitta | Saudades de Portugal

Als je ergens al zo lang woont wordt alles normaal, de prachtige natuur, de mooie gebouwen en monumenten, het lekkere eten, kortom het Portugese leven. Daarom lijkt het me leuk om jullie de komende maanden mee te nemen op mijn wandeltocht langs de Costa de Lisboa. Vanaf Cascais, waar het allemaal begonnen is, naar Lissabon. Om alles weer met met een andere, frisse blik te bekijken.

Birgitta werkt, vanuit Portugal, voor WRC Reizen Portugal. Dus mocht je net als haar (ruim 35 jaar geleden) nieuwsgierig zijn geworden naar bepaalde delen van Portugal, dan kan ze je wellicht helpen een en ander te ontdekken door een mooie reis samen te stellen?!