Heb je dikke, grote sardines, dan is er niks lekkerder dan ze simpelweg grillen op de barbecue. Maar heb je toevallig wat kleinere exemplaren, ook dan zijn er volop andere mogelijkheden. Hiervan geef ik je er vandaag één: we maken sardinhas albardadas. Schoongemaakte visjes, zonder kop en graatjes, in een smakelijk jasje!
Sardinhas Albardadas
Recept door Saudades de PortugalVraag (om het jezelf makkelijk te maken) of de visboer ze voor je wil schoonmaken en vlinderen. Laat alleen het staartje eraan zitten. Sardientjes uit de diepvries lenen zich iets minder goed voor dit recept, die missen een stukje stevigheid.
4
porties1
uur10
minuten1
uur10
minutenHoud het scherm ingeschakeld tijdens het koken
Ingrediënten
1 kilo verse sardines (gevlinderd)
125 gram bloem
3 eieren
50 ml witte wijn
50 ml water
3 tenen knoflook
1 laurierblaadje
2 citroenen
grof zeezout
olijfolie
1 bosje verse peterselie
versgemalen zwarte peper
zonnebloemolie om te frituren
Bereiding
- Begin op tijd om de sardines de tijd te geven alle smaken op te nemen. Pak een grote schaal/kom en doe hier een ruime eetlepel olijfolie in. Breng op smaak met flink wat zeezout, de geperste knoflook, het laurierblaadje en het sap van één citroen. Kluts even door elkaar en leg je visjes in deze marinade. Schep met je handen voorzichtig even om en laat ongeveer een uurtje intrekken.
- Zodra je sardientjes lekker hebben liggen badderen kun je het beslag maken. Pak een diep bord en kluts hier de drie eitjes in los. Breng op smaak met een flinke snuf zeezout, versgemalen zwarte peper en fijngesneden peterselie (naar smaak). Dan kan de bloem erbij, meng alles even goed. Voeg vervolgens de witte wijn en het water toe tot er een beslag ontstaat. Niet te dik, niet te dun. Een beetje de consistentie van karnemelk. Houd je wijn/water over, geen probleem. De hoeveelheden voor het beslag zijn bij benadering. Het gaat erom dat het de juiste consistentie heeft.
- Verwarm een pan zonnebloemolie op het vuur tot ongeveer 180 graden. Pak de sardientjes bij het staartje vast en haal ze door het beslag. laat ze even iets uitlekken voor je ze in de hete olie legt. Frituur er een paar per keer en leg de pan niet te vol. Zodra ze lichtbruin zijn schep je ze voorzichtig uit de pan op een bord met keukenpapier om uit te lekken. Herhaal tot al je visjes gefrituurd zijn. Bestrooi met wat zeezout en serveer met partjes citroen. Lekker met tomatenrijst en een salade.

- Bom apetite!
Heb je dit recept gemaakt?
Tag @SaudadesPT op Instagram en gebruik hashtag #SaudadesdePortugal
Recepten makkelijk bewaren?
Volg @SaudadesPT ook op Pinterest
Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk!
Tag Saudades de Portugal op Facebook
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
- Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) LinkedIn
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print














Dit lijkt wel een tempurabeslag en daarna kibbeling van sardines. Wel lekker!
Er zit geen ijskoud bruiswater door! De uiteindelijke textuur is dan ook echt anders. Beide inderdaad lekker. 😉