Portugal heeft een aantal prachtige kathedralen! Eerder vertelde ik al over de kathedralen in onder andere Porto en Silves. In Lissabon, centraal in de wijk Alfama staat de prachtige Sé de Lisboa. Nou was ik al vaker in Lissabon geweest, maar de kathedraal had ik nog nooit van binnen bezocht. Op de een of andere manier kwam het er steeds maar niet van. Het werd dus de hoogste tijd!
De Sé de Lisboa (ook wel Santa Maria Maior de Lisboa), oftewel de kathedraal van Lissabon, staat in de oude volkswijk Alfama. Het is een rooms-katholieke kerk en de oudste van Lissabon. Het gebouw heeft vele aardbevingen overleefd, waaronder de heftigste in 1755. Sinds het begin van de bouw van de kathedraal, in 1147, liep het door de verschillende aardbevingen zware schade op. De kathedraal is in de eeuwen daarop dan ook verschillende malen gerenoveerd, waardoor het tegenwoordig uit een mix van verschillende architecturale stijlen bestaat. Zo bouwde koning Dinis aan het einde van de 13e eeuw een gotische kloostergang en zijn opvolger Afonso IV liet de hoofdkapel ombouwen in een koninklijk pantheon in gotische stijl.
Aan het begin van de 20ste eeuw kreeg het, na een ingrijpende renovatie, de uitstraling die het vandaag de dag heeft. De laatste jaren is de centrale binnenplaats van het klooster uitgegraven en vindt men tekenen van de Romeinse, Arabische en middeleeuwse perioden. De voorgevel van de kathedraal ziet er een beetje uit als een fort, met twee torens die de ingang flankeren. Deze dreigende verschijning, die je ook terug ziet in andere Portugese kathedralen uit dezelfde tijd, is een overblijfsel uit de Reconquista-periode, toen de kathedraal als basis kon worden gebruikt om de vijand aan te vallen tijdens een belegering.
Binnen strekken gotische bogen zich voor je uit en decoratieve altaars vullen de nissen. Aan de achterzijde van de Sé liggen de oude kloostergangen die boven op een verwoeste moskee werden gebouwd. Het gotische klooster lijkt qua stijl enigszins op het Jerónimos-klooster, hoewel het natuurlijk wel een stuk kleiner is. Bezoek ook de 17de eeuwse barokke sacristie en de neoklassieke kapel met de tombe van koning Alfonso.
Een opvallend kenmerk van de Sé is het prachtige, in Romaanse stijl, roset-venster. Dit venster werd in de 20ste eeuw minutieus gereconstrueerd uit de fragmenten van het oorspronkelijke venster, dat werd verwoest door de krachtige aardbeving van 1755. Diezelfde aardbeving zorgde er ook voor dat het dak instortte, boven op honderden aanbidders die in de kathedraal waren gepropt om Allerheiligen te vieren… In de sacristie bevindt zich de schatkamer van de kathedraal met talrijke heilige voorwerpen. Waarvan de belangrijkste de resten van Santo António, de officiële patroonheilige van Lissabon, zijn.
De kathedraal is makkelijk te bereiken vanuit het centrum. Je loopt er in een paar minuten naar toe, al is het wel constant omhoog. Ook kun je trammetje 28 pakken. Je rijdt dan tegen de helling op, recht op de kathedraal af, en maakt vlak ervoor een draai naar links om er omheen te rijden. Uitstappen kan natuurlijk ook! Wij sliepen om de hoek, dus dat was helemaal makkelijk. Op het moment dat wij de kathedraal bezochten was het behoorlijk druk, dus het werd een bliksembezoek. Het plan om later nog eens terug te komen is er door het drukke programma (eigen schuld) niet meer van gekomen… Ach, je moet altijd wat overlaten voor een volgend bezoek, nietwaar. Wij zijn persoonlijk niet van die ochtendmensen, maar plan je bezoek vroeg in de dag om de ergste drukte voor te zijn!
De religieuze delen van de kathedraal zijn elke dag open van 07.00 uur ’s ochtends tot de avondmis, gehouden in het Portugees, om 19.00 uur. De kerk is gratis te bezoeken. Het wordt op prijs gesteld als je je geschikt kleed. De kloosters zijn dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur en een kaartje kost € 2,50. Ook voor een bezoek aan de schatkamer betaal je €2,50.