Serras de Aire e Candeeiros NP

In de Estremadura, de streek tussen Lissabon en Coimbra, vind je prachtige kalkgebergtes. Veertig jaar geleden (in 1979) werd een deel hiervan tot natuurpark uitgeroepen: de Serra de Aire en de Serra de Candeeiros. Dit prachtige stukje natuur beslaat bijna 39.000 hectare. Tijd om er eens op verkenning te gaan!

Het nationale park markeert de grens tussen de provincies Beira Litoral, Ribatejo en Estremadura en bestrijkt de gemeenten Alcobaça en Porto de Mós (in het district Leiria) en Alcanena, Rio Maior, Santarém, Torres Novas en Ourém (district Santarém).

Aangezien het een officieel natuurpark is kan er dus uitstekend gewandeld worden. Denk hierbij aan korte wandelingen, maar ook fikse wandeltochten. Om dit beschermde gebied beter te leren kennen, kun je kiezen uit de 16 verschillende wandelpaden die kriskras door het park lopen (met of zonder gids). De grootste rijkdom van het Parque Natural das Serras de Aire e Candeeiros ligt echter binnenin verborgen. Dit kalkstenen massief is een paradijs voor liefhebbers van grotten die hier diepe grotten en algares kunnen bezoeken.

Serras de Aire e Candeeiros NP | Saudades de Portugal

Door de infiltratie van water en de daaropvolgende chemische verweringswerking op de kalksteen zijn er zo’n 1500 ondergrondse holtes ontstaan in dit gebied. Dit proces heeft geresulteerd in een uitgebreid en complex netwerk van ondergrondse waterlopen. Een belangrijke bezienswaardigheid in dit gebied zijn dan ook de verschillende kalksteengrotten, waarvan de bekendste die van Mira d’Aire zijn. In de druipsteengrotten van Mira de Aire kun je zien hoe het eeuwenlang sijpelen van regenwater door de bodem de meest prachtige figuren vormt. Enorme stalactieten hangen van de rotsen naar beneden in deze elf kilometer lange grot. Als je ze bezoekt let op: er zijn veel trappen en het is er best fris.

De vele kalksteen in het gebied geeft het landschap unieke kenmerken. Aan het oppervlak zul je geen rivieren of beekjes zien en het landschap is ruig, hier en daar gemarkeerd door rotsen en steile hellingen. Desondanks is de fauna zeer rijk en gevarieerd.

Er zijn namelijk meer dan zeshonderd plantensoorten te vinden in het park, ongeveer een vijfde van alle soorten in Portugal, en veel ervan groeien nergens anders! Het grootste deel van het oppervlak van het park bestaat uit struikgewas. In de loop van de tijd is de oorspronkelijke bosbedekking vervangen door andere soorten vegetatie. Het gebied waarin het park zich bevindt krijgt, in mindere of meerder mate, regelmatig te maken met verwoestende bosbranden. Veel van de bestaande botanische soorten zijn tegenwoordig zo geëvolueerd dat ze kenmerken bezitten die ze in staat stellen om adequater te overleven/heropbloeien na bosbranden.

Ik vond het vooral heerlijk om door de overweldigende groene natuur te lopen. Het weer zat niet echt mee, maar was uitstekend voor een stevige wandeling in de omgeving. Dit zijn van die kleine geluksmomentjes, waar ik ontzettend van kan genieten. En na de wandeling? Met een Licor Beirão ontspannen in bad. 😉 Welverdiend!

Meer over onze uitvalsbasis tijdens ons bezoek aan dit natuurpark lees je hier. Van hier uit zijn er verschillende mogelijkheden (bv. wandelen, fiets, paard, etc.) om het natuurpark te verkennen.

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.