Recept: Sonhos de Bacalhau

Sonhos zijn luchtige gefrituurde bollen die in Portugal vooral rond kerst worden gegeten. Deze sonhos de bacalhau zijn een leuk hapje om eens te serveren op oudejaarsavond. Een soort Portugese oliebollen, maar dan met een twist. Er bestaan verschillende varianten, waarvan de meeste (uiteraard) zoet zijn. Maar er bestaan dus ook hartige varianten, met bijvoorbeeld bacalhau.

Sonhos de Bacalhau

Sonhos de Bacalhau

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 13 Stemmen

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Je kunt voor dit recept ook prima bacalhau desfiado gebruiken. Goed voor een schaal vol sonhos. De exacte hoeveelheid is enigszins afhankelijk van het formaat dat je maakt.

Categorie: » BacalhauKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Medium
Porties

16

porties
Voorbereidingstijd

20

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

35

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 300 gram bacalhau (schoongemaakt)

  • 100 gram bloem

  • 100 gram maïzena

  • 8 gram bakpoeder

  • 1 teen knoflook

  • 1 ui

  • 100 ml bruisend water

  • 100 ml bier

  • 2 eieren

  • 1 snufje zout

  • 1 bosje verse peterselie

Bereiding

  • Kook de bacalhau (eventueel samen met een bouillonblokje groente) een minuut of 10 en schep dan met een schuimspaan uit de pan op een bord. Laat de bacalhau rustig wat afkoelen en verwijder dan het vel en graten, breek de vis vervolgens voorzichtig in stukjes. Scheid je dooiers van de eiwitten en doe de eiwitten in een vetvrije beslagkom.
  • Pak nu een ruime beslagkom en doe hier het snufje zout, de bloem, de maïzena, de eidooiers en het bakpoeder in. Voeg er vervolgens het bruisende water en het bier aan toe en klop alles goed door elkaar met een garde.

    Sonhos de Bacalhau
  • Snipper de ui, pers de knoflook en snijd wat verse peterselie fijn. Voeg dit toe aan het beslag, samen met de snippers bacalhau. Klop vervolgens de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het beslag. Klop ze er niet door, want dan klop je de luchtigheid eruit! Proef even en breng indien nodig op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper.

    Sonhos de Bacalhau
  • Verhit in een wok of andere diepe pan de zonnebloemolie. Schep flinke lepels van het beslag in de hete olie en laat de sonhos de bacalhau bakken tot ze goudbruin zijn. Draai ze dan eenmaal om om ook de andere kant gaar te bakken. Zodra ze klaar zijn schep je ze uit de olie op een bord met keukenpapier om uit te lekken.
  • Serveer als snack met wat citroenmayonaise of als maaltijd met tomatenrijst, salade en partjes citroen.

    Sonhos de Bacalhau
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.
  • De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!