Sonhos zijn luchtige gefrituurde bollen die in Portugal vooral rond kerst worden gegeten. Deze sonhos de bacalhau zijn een leuk hapje om eens te serveren op oudejaarsavond. Een soort Portugese oliebollen, maar dan met een twist. Er bestaan verschillende varianten, waarvan de meeste (uiteraard) zoet zijn. Maar er bestaan dus ook hartige varianten, met bijvoorbeeld bacalhau.
Sonhos de Bacalhau
Recept door Saudades de PortugalAls je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.
Je kunt voor dit recept ook prima bacalhau desfiado gebruiken. Goed voor een schaal vol sonhos. De exacte hoeveelheid is enigszins afhankelijk van het formaat dat je maakt.
16
porties20
minuten10
minuten35
minutenHoud het scherm ingeschakeld tijdens het koken
Ingrediënten
300 gram bacalhau (schoongemaakt)
100 gram bloem
100 gram maïzena
8 gram bakpoeder
1 teen knoflook
1 ui
100 ml bruisend water
100 ml bier
2 eieren
1 snufje zout
1 bosje verse peterselie
Bereiding
- Kook de bacalhau (eventueel samen met een bouillonblokje groente) een minuut of 10 en schep dan met een schuimspaan uit de pan op een bord. Laat de bacalhau rustig wat afkoelen en verwijder dan het vel en graten, breek de vis vervolgens voorzichtig in stukjes. Scheid je dooiers van de eiwitten en doe de eiwitten in een vetvrije beslagkom.
- Pak nu een ruime beslagkom en doe hier het snufje zout, de bloem, de maïzena, de eidooiers en het bakpoeder in. Voeg er vervolgens het bruisende water en het bier aan toe en klop alles goed door elkaar met een garde.
- Snipper de ui, pers de knoflook en snijd wat verse peterselie fijn. Voeg dit toe aan het beslag, samen met de snippers bacalhau. Klop vervolgens de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het beslag. Klop ze er niet door, want dan klop je de luchtigheid eruit! Proef even en breng indien nodig op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper.
- Verhit in een wok of andere diepe pan de zonnebloemolie. Schep flinke lepels van het beslag in de hete olie en laat de sonhos de bacalhau bakken tot ze goudbruin zijn. Draai ze dan eenmaal om om ook de andere kant gaar te bakken. Zodra ze klaar zijn schep je ze uit de olie op een bord met keukenpapier om uit te lekken.
- Serveer als snack met wat citroenmayonaise of als maaltijd met tomatenrijst, salade en partjes citroen.
- Bom apetite!
Aanvullende Info & Tips
- • Hier kun je online bacalhau bestellen.
- De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!
Heb je dit recept gemaakt?
Tag @SaudadesPT op Instagram en gebruik hashtag #SaudadesdePortugal
Recepten makkelijk bewaren?
Volg @SaudadesPT ook op Pinterest
Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk!
Tag Saudades de Portugal op Facebook
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
- Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) LinkedIn
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print