Recept: Sopa de Lingueirão

Als je net als ik van schaal- en schelpdieren houdt zit je gebakken aan de kust in Portugal. Naast dat ze uiteraard vers bereid te bestellen zijn, worden ze ook regelmatig gebruikt om heerlijke gerechten mee te maken. Eerder deelde ik al eens een overheerlijke rijst met scheermessen, vandaag maken we er een Sopa de Lingueirão mee. Een soort vissoep, maar dan op basis van scheermessen!

Houd er ook na het koken en openen van de scheermessen rekening mee dat ze van binnen soms nog vol zand kunnen zitten, waardoor je ze echt nogmaals zorgvuldig moet spoelen.

Sopa de Lingueirão

Sopa de Lingueirão

Recipe by Saudades de Portugal
5.0 from 3 votes
Course: – Schelpdieren, » SoepCuisine: PortugeesDifficulty: Medium
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

3

hours 
Kooktijd

30

minutes
Totale tijd

3

hours 

30

minutes
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 1 kilo scheermessen

  • 120 gram rijst (arroz carolino)

  • 1250 ml kookvocht/bouillon (ongeveer)

  • 1 grote rijpe tomaat

  • 1 flinke ui

  • 2 eetlepels tomatenpuree

  • 2 eieren

  • 3 teentjes knoflook

  • 1 citroen

  • 1 bosje verse peterselie (of munt)

  • 1 bosje verse koriander

  • 1 laurierblaadje

  • olijfolie

  • zout & witte peper

Bereiding

  • Zet de verse scheermessen om te beginnen een paar uur in een bak zout water om het meeste zand te verwijderen. Was de scheermessen vervolgens goed schoon onder stromend water.
  • Zet een grote pan water op het vuur met hierin één of twee bouillonblokjes zeevruchten (marisco). Heb je die niet laat ze dan achterwege of gebruik vis of groente bouillonblokjes. Breng het water aan de kook. Zodra het water kookt gaan de scheermessen in de pan. Blijf erbij staan en schep zodra de schelpen beginnen te openen (minuut of twee) de scheermessen uit de pan op een schaal of bord. Giet de bouillon vervolgens af door een fijne zeef en bewaar het kookvocht/de bouillon voor later.
  • Ontdoe je scheermessen, op een paar na, van hun schelp, Was ze opnieuw onder koud stromend water, verwijder vieze stukjes en snijd ze vervolgens in grove stukken.
  • Ontdoe nu de tomaat van vel en zaadjes. Dit gaat het gemakkelijkst als je hem blancheert. Leg hem hiervoor (voorzichtig!) 15 à 20 seconden in kokend water en schep de tomaat daarna direct over in een kom ijskoud water. Het velletje kun je er nu zo afpellen. Haal vervolgens ook de zaadjes eruit en snijd in blokjes.
  • Zet een ruime soeppan op het vuur met hierin een flinke scheut olijfolie. Snipper de ui en voeg toe aan de pan. Laat de ui samen met het laurierblaadje op laag vuur glazig bakken. Zodra de ui glazig is gaan de geperste teentjes knoflook erbij. Roer even goed door elkaar en laat kort meegaren. Dan gaan ook de tomatenblokjes en de tomatenpuree erbij. Roer wederom goed door en laat rustig stoven.
  • Zorg ervoor dat je bouillon goed gezeefd is, zodat er geen zand in achter is gebleven. Zodra de tomaten hun vorm wat beginnen te verliezen gaat de bouillon bij in de pan. Proef even en breng op smaak met wat zout en witte peper. Breng alles rustig aan de kook. Zodra je bouillon kookt gaat de rijst erbij. Roer even los en kook gaar. Wordt je soep te droog? Voeg dan simpelweg wat meer bouillon toe, het steekt niet zo nauw!
  • Voeg een minuut of twee voor de rijst gaar is de scheermessen toe en verwarm kort mee. Klop twee eitjes los. Draai als de rijst gaar is het vuur uit en klop met een garde de eieren door de soep. Voeg wat citroensap (van een halve citroen) toe en bestrooi met fijngesneden peterselie of munt en koriander. Garneer eventueel met een paar hele scheermessen, al dan niet in schelp.
  • Serveer direct met de andere helft van de citroen in partjes (voor de liefhebber) en torradas.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Variatietip: Ook lekker met wat rode paprika in kleine stukjes met de ui meegebakken.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!