Sopa de Cenoura

Winterpenen. Prima om in huis te hebben voor het geval het paard van Sinterklaas langs besluit te komen! En je kunt er natuurlijk een oer-Hollandse hutspot mee maken. Maar bijvoorbeeld ook een lekker Portugees wortelsoepje! Heerlijk om zo te eten, als voorgerecht of met een broodje erbij als maaltijd. Je ziet hem in Portugal ook vaak op de menukaart staan. Misschien niet de meest aantrekkelijkste soep, maar daar smaakt hij niet minder om!

Dat  lekker eten niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn bewijst de Portugese keuken vandaag opnieuw. Een simpel en snel eigengemaakt soepje, dat boordevol groenten zit. Ook de kleintjes zullen er van smullen, er zitten immers geen herkenbare stukken groente in.

Ingrediënten

500g wortelen (winterpeen)
2 uien
3 aardappels
2 tenen knoflook
Ongeveer 1 liter bouillon (kip of groente)
3 eetlepels kookroom light (of slagroom)
1 eidooier
peterselie
1 eetlepel boter
zout & zwarte peper

Bereiding

Zet je pan water met een bouillonblokje op. Schil dan je wortels en aardappels. Snijd ze daarna in plakjes of stukjes. Pers de knoflook en snipper de uien. Fruit de ui in wat olijfolie en voeg als ze bijna klaar zijn de knoflook toe. Voeg de wortels, aardappelen, ui/knoflook mix en de boter toe aan je kokende water. Laat dit een minuut of 20 koken totdat je wortelen en aardappels gaar zijn. Meng ondertussen in een schaaltje je eidooier met de kookroom. Zodra je groente gaar is pureer je de deze met een staafmixer tot een dikke romige soep. De soep heeft een wat andere consistentie als wij in Nederland van soep gewend zijn. Is hij je te dik? Voeg dan iets meer bouillon toe. Zodra alles gepureerd is voeg je je kookroom toe en breng je de soep opnieuw op temperatuur (zonder te koken). Proef even of er nog zout en peper in moet en voeg toe indien nodig. En klaar is je Portugese soepje!

Lekker met wat verse peterselie, Parmezaanse kaas en (knoflook)croutons!

Bom apetite!