Sopa à Lavrador

De Portugezen zijn gek op soep, helemaal met een flink stuk lekker brood erbij. Vandaag maken we dan ook een stevige boerensoep uit de Portugese keuken. Ideaal voor de koudere maanden met veel winterse ingrediënten die goed vullen. Op zich is het dus al een maaltijdsoep (helemaal als je er brood bij eet), maar heb je echte vleeseters in huis, dan kun je eventueel nog wat varkensvlees toevoegen. Makkelijk te maken en zo op tafel!

Goed voor ongeveer 8 porties.

Ingrediënten

2 aardappels
1 knolraap
1/4 groene kool (savooie)
1 blikje kidney bonen
150 gram gerookte bacon
1 chouriço
1 ui
1 wortel
3 tenen knoflook
1 blikje kidney bonen
50 ml olijfolie
1 liter kippenbouillon (2 bouillonblokjes)
1 bosje munt
zout & peper

Bereiding

Snipper de ui, snijd de bacon in stukjes en pers de knoflook. Zet een koekenpan op het vuur en verhit hierin de olijfolie. Voeg dan de ui, bacon en knoflook (deze kun je eventueel ook iets later toevoegen zodat hij niet aanbrandt) toe en laat op middelhoog vuur glazig bakken. Snijd ondertussen de chouriço in plakjes en voeg deze toe aan de pan. Roer alles om en laat rustig nog even door bakken.

Zet een soeppan met 1 liter water en 2 kippenbouillonblokjes op. Breng aan de kook en roer door tot de bouillonblokjes zijn opgelost. Voeg dan het mengsel uit de koekenpan toe aan de bouillon en breng opnieuw aan de kook.

Tijd om de groentes te snijden. Spoel de aardappels goed af en snijd ze in blokjes of partjes. Schil de knolraap en snijd ook deze in blokjes. Was de wortel (of schil hem) en snijd in plakjes. En als laatste snijd je de kool in dunne reepjes. Zodra de bouillon weer kookt kunnen de groentes erbij. Zodra de groente bijna gaar zijn gaan de bonen erbij. Proef even of er zout en/of peper bij moet. Roer goed door en serveer met een paar verse muntblaadjes die je er op het laatste moment door roert. Lekker met een homp stevig brood.

Bom apetite!