Stroganoff de perú

Toen ik zag dat in Amerika volgende week de Thanksgiving festiviteiten weer zullen losbarsten, bedacht ik me dat ik wel eens een recept met kalkoen kon delen. Nee, niet zo’n gevuld gevaarte in de oven, zoals de Amerikanen eten, maar gewoon een lekker Portugees recept met kalkoen. Een gerecht dat iedereen kan maken en zo op tafel staat op een doordeweekse avond! Het is de kalkoen stroganoff met een eigen twist geworden.

Het recept van vandaag heet Stroganoff de Perú. Komt deze stroganoff dan uit Peru? Nee! Perú is het Portugese woord voor kalkoen. Volgens Wikipedia is stroganoffsaus een pittige saus uit de Russische keuken, die wordt gegeten bij biefstuk en ander rood rundvlees. Nou, in Portugal doen ze dat even geheel anders! Sommige ingrediënten uit een originele Stroganoff vind je nog terug in deze Portugese variant, maar de meeste niet. Even lekker is het natuurlijk wel!

Ingrediënten

Kalkoen schnitzels (naturel, ongepaneerd)
1 bakje champignons
Bekertje slagroom/kookroom (evt. light)
1 grote ui
2 tenen knoflook
Tomatenpuree
Bouillonblokje kip
Laurierblaadje
Peterselie
Paprika poeder
Peper
Zout

Bereiding

Snipper om te beginnen je ui. Bestrooi de schnitzels met zout, zwarte peper en paprika poeder en snijd ze in reepjes. Of snijd ze in reepjes en bestrooi ze dan. Bak deze reepjes gaar en zet apart. Snijd de champignons in plakjes en bak ze samen met de ui en het laurierblaadje totdat de champignons gaar zijn en de ui glazig. Voeg als het bijna klaar is je geperste knoflook tenen, het bouillonblokje en wat peterselie toe. Roer alles goed door totdat het bouillonblokje is opgelost (laat de knoflook niet aanbranden). Je kunt het nu afblussen met wat witte wijn als je dat lekker vindt. Voeg daarna een klein lepeltje tomatenpuree toe en roer een klein beetje door. Als laatste gaat de room erbij. Verwarm dit even, voeg je vlees toe en roer ondertussen alles goed door elkaar. Proef je saus en voeg indien nodig nog zout, peper of tomatenpuree toe. Is je saus te dun? Voeg dan wat Maizena toe om het in te dikken. Ook lekker met wat reepjes rode paprika meegebakken met de champignons en uien.

Serveer met rijst.

Bom apetite!