Toen ik zag dat in Amerika volgende week de Thanksgiving festiviteiten weer zullen losbarsten, bedacht ik me dat ik wel eens een recept met kalkoen kon delen. Nee, niet zo’n gevuld gevaarte in de oven, zoals de Amerikanen eten, maar gewoon een lekker Portugees recept met kalkoen. Een gerecht dat iedereen kan maken en zo op tafel staat op een doordeweekse avond! Het is de kalkoen (perú) stroganoff met een eigen twist geworden.
Het recept van vandaag heet Strogonoff de Perú. Komt deze stroganoff dan uit Peru? Nee! Perú is het Portugese woord voor kalkoen. Volgens Wikipedia is stroganoffsaus een pittige saus uit de Russische keuken, die wordt gegeten bij biefstuk en ander rood rundvlees. Nou, in Portugal doen ze dat even geheel anders! Sommige ingrediënten uit een originele Stroganoff vind je nog terug in deze Portugese variant, maar de meeste niet. Even lekker is het natuurlijk wel!
Ingrediënten
Kalkoen schnitzels (naturel, ongepaneerd)
1 bakje champignons
Bekertje slagroom/kookroom (evt. light)
1 rode paprika
1 grote ui
2 tenen knoflook
Tomatenpuree
Bouillonblokje kip
Laurierblaadje
Peterselie
Paprika poeder
Peper
Zout
Bereiding
Snipper om te beginnen je ui (in halve maantjes kan ook). Bestrooi de schnitzels met zout, zwarte peper en paprika poeder en snijd ze in reepjes. Of snijd ze in reepjes en bestrooi ze dan. Bak deze reepjes gaar en zet apart. Snijd de champignons in plakjes en de paprika in reepjes en bak ze samen met de ui en het laurierblaadje totdat de champignons gaar zijn en de ui glazig. Voeg als het bijna klaar is je geperste knoflook tenen, het bouillonblokje en wat peterselie toe. Roer alles goed door totdat het bouillonblokje is opgelost (laat de knoflook niet aanbranden).
Je kunt het nu afblussen met wat witte wijn als je dat lekker vindt. Voeg daarna een theelepeltje tomatenpuree toe en roer een klein beetje door. Als laatste gaat de room erbij. Verwarm dit even, voeg je vlees toe en roer ondertussen alles goed door elkaar. Proef je saus en voeg indien nodig nog zout, peper of tomatenpuree toe. Is je saus te dun? Voeg dan wat Maizena toe om het in te dikken.
Serveer met rijst.
Bom apetite!
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.
Obrigada, voor je leuke compliment!
En natuurlijk heb ik een link voor je, kijk maar eens hier: http://www.theportugalnews.com/
Ik hoop natuurlijk wel dat je mij blijft volgen! 😉
Goedendag,
Allereerst mijn complimenten voor jullie nieuwsbrief en site. Wat ontzettend leuk ! Mijn vader komt uit Portugal en verblijft daar zo’n 7 maanden per jaar. Ik ben dus half-Portugees (en mijn man half-Grieks, altijd leuk !). Via jullie site kan ik meer leren over Portugal, kan ik recepten vinden en vind ik waardevolle tips en info over het land en de gewoonten.
Is er ook een linkje naar het (vertaalde) actuele nieuws in Portugal ? Ik ben helaas de taal niet goed machtig en ben erg geïnteresseerd in het dagelijkse nieuws zoals het in de kranten staat. Kan ik dat ergens (vertaald) vinden ?
Heel veel succes met jullie site en ga vooral zo door !!