Recept: Tarte de Amêndoa

Tijd voor een feestje (zie afgelopen zondag), dus tijd voor taart! Het is er wel een uit een andere regio, maar daar is hij niet minder lekker om. Alles draait om de typische amandelen uit de Algarve. Deze taart wordt zowel bij de koffie als als nagerecht gegeten.

Zelf vind ik het lekker om de rasp van een citroen aan het deeg toe te voegen en het sap van een halve citroen/limoen aan de vulling. Zo krijg je een lekker frisje.

Tarte de Amêndoa

Tarte de Amêndoa

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 7 Stemmen
Categorie: – Cake u0026 TaartKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

40

minuten
Totale tijd

1

uur 

10

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • voor de bodem
  • 250 gram bloem

  • 100 gram suiker

  • 100 gram boter (kamertemperatuur)

  • 2 eieren

  • 1 theelepel gistpoeder

  • 3 eetlepels melk

  • voor de vulling
  • 150 gram blanke amandelen (plakjes of stiften)

  • 100 gram rietsuiker 

  • 125 gram boter

  • 3 eetlepels melk

  • snufje zout

Bereiding

  • Verwarm je oven voor op 180°C graden.
  • We begin met het maken van de bodem. Pak een kom en doe hier de suiker, het ei en de zachte boter in. Meng dit tot er een egaal mengsel ontstaat. Voeg dan de lepels melk, de gist en de bloem toe en spatel dit erdoor (niet mixen of kloppen). Het handigste is nu om een quichevorm te gebruiken waar je de bodem uit kunt drukken. Gebruik in elk geval een lage vorm. Vet deze lichtjes in met boter en bestuif met een beetje bloem. Schep hier het deeg in en verdeel het zo dat het overal ongeveer even dik is. Is je deeg te warm en dus moeilijk te hanteren, zet het dan even een half uurtje in de koelkast voor je verder gaat. Bak de bodem 25 minuten op 180°C graden. Haal hem er dan uit en laat wat afkoelen.
  • Voor de vulling zetten we allereerst een steelpan op het vuur. Hier gaan alle ingrediënten in. Dus de amandelen, de suiker, de boter, de melk en het snufje zout. Roer alles goed door en breng rustig aan de kook. Dit duurt waarschijnlijk zo’n 5 à 6 minuten. Je zou dan een mooi samengekomen mengsel moeten hebben. Dit mengsel giet je voorzichtig op de bodem. Nu gaat de taart in zijn geheel terug in de oven, dit keer op 220°C graden, totdat de bovenkant mooi gekarameliseerd is.

    Tarte de Amêndoa
  • Laat de taart afkoelen en serveer in puntjes bij de koffie of als nagerecht.
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!