Tiles of Lisbon

Ik kwam laatst weer ergens (vraag me niet waar…) iets leuks tegen op het gebied van Portugese tegeltjes. Dit keer geen Portugese kunstenaar, maar een Engelse dame met de naam Maxime Longden. Ze tekent en schildert allerlei prachtige Portugese landschappen, maar het leukst vind ik wat ze doet met de azulejo patronen.

Maxime Longden is iemand die gegrepen werd door de architectuur, geschiedenis en azulejos van Lissabon. In 2013 zegde ze haar baan in Londen op en verhuisde ze naar Lissabon, waar ze nu de architectuur van deze prachtige stad tekent en schildert. Het buitenleven en relaxte levenstempo in de stad zorgen voor een sterkere band tussen haar en de landschappen van de stad. Anderzijds heeft ze een speciale fascinatie voor patronen. Dat komt samen in een liefde voor azulejos, die voor haar zijn als moderne fossielen. De mensen die de gebouwen hebben gebouwd en erin hebben gewoond zijn lang verdwenen, maar er blijft een stukje van hen achter in de stenen en gebarsten azulejos.

Tiles of Lisbon

Het heeft geresulteerd in het project “Tiles of Lisbon”, waar ze typische straatbeelden uit Lissabon tekent met een achtergrond van tegelpatronen. De traditionele kleuren van de patronen contrasteren mooi met de zwarte illustraties. Op haar website maximelongden.com vind je alle informatie over deze bijzondere werken, bijvoorbeeld waar op internet en in Lissabon je ze kunt kopen. Daarmee heb je iets heel speciaals aan jouw muur!

Ben je geen tegeltjes fan? Kijk dan eens op deze website, want daar presenteert ze haar andere werk. Prachtige tekeningen van kurkeiken in de Algarve of linoleumsnedes van taferelen uit Lissabon bijvoorbeeld.