Eén van de bekendste bomen van de Algarve is de amandelboom. De amandel wordt dan ook veel gebruikt als basis voor verschillende zoetigheden (doces regionais algarvios). Deze Torta de Amêndoa is een van de vele recepten met die amandelen in de hoofdrol. Een lekkernij die je met grote regelmaat ziet liggen bij de pastelarias in de Algarve. Vaak zijn deze zoetigheden/toetjes in combinatie met sinaasappel, honing en/of johannesbrood, die uit dezelfde regio komen.
Er zijn verschillende varianten van de Torta de Amêndoa. Het verschil zit hem dan vooral in de vulling. Denk dan bijvoorbeeld aan doce de ovos of gila. Dit recept is de basis, een rol zonder vulling. Het draait echt alleen om de amandelen. Maar daarom zeker niet minder smakelijk! De andere varianten volgen ook nog een keer, beloofd! Een bijkomend voordeel van de torta is dat hij zo gemaakt is.

Ik heb zowel gemalen ongebrande amandelen met vlies als amandelmeel gebruikt, voor een beetje textuur verschil. Maar je kunt ook prima alleen gemalen ongebrande amandelen gebruiken! Het is een Portugees recept (volk van zoetekauwen), dus vrij zoet. Voor de Nederlandse smaakpapillen is 250 gram suiker waarschijnlijk al ruim voldoende.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!





















