Recept: Torta de Amêndoa

Eén van de bekendste bomen van de Algarve is de amandelboom. De amandel wordt dan ook veel gebruikt als basis voor verschillende zoetigheden (doces regionais algarvios). Deze Torta de Amêndoa is een van de vele recepten met die amandelen in de hoofdrol. Een lekkernij die je met grote regelmaat ziet liggen bij de pastelarias in de Algarve. Vaak zijn deze zoetigheden/toetjes in combinatie met sinaasappel, honing en/of johannesbrood, die uit dezelfde regio komen.

Er zijn verschillende varianten van de Torta de Amêndoa. Het verschil zit hem dan vooral in de vulling. Denk dan bijvoorbeeld aan doce de ovos of gila. Dit recept is de basis, een rol zonder vulling. Het draait echt alleen om de amandelen. Maar daarom zeker niet minder smakelijk! De andere varianten volgen ook nog een keer, beloofd! Een bijkomend voordeel van de torta is dat hij zo gemaakt is.

Torta de Amêndoa

Ik heb zowel gemalen ongebrande amandelen met vlies als amandelmeel gebruikt, voor een beetje textuur verschil. Maar je kunt ook prima alleen gemalen ongebrande amandelen gebruiken! Het is een Portugees recept (volk van zoetekauwen), dus vrij zoet. Voor de Nederlandse smaakpapillen is 250 gram suiker waarschijnlijk al ruim voldoende.

Torta de Amêndoa

Torta de Amêndoa

Recept door Saudades de Portugal
0.0 van 0 Stemmen

Ik heb een bakblik gebruikt van 33x23cm. Goed voor 8 á 10 plakken, afhankelijk van hoe dik je ze snijdt.

Categorie: – Cake & TaartKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

8

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

30

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 150 gram ongebrande amandelen (met vlies)

  • 100 gram amandelmeel

  • 300 gram suiker

  • 6 eieren

  • 25 gram zelfrijzend bakmeel

  • 25 gram gezouten boter (gesmolten)

  • 1 1/2 citroenen (rasp)

  • 1 theelepel kaneel

  • amandelschaafsel (optioneel)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C graden.
  • Maal je ongebrande amandelen fijn in de keukenmachine.
  • Mix de eieren samen met de suiker een paar minuten, totdat ze heel schuimig en licht van kleur zijn. Voeg er vervolgens de fijngemalen amandelen, het amandelmeel en de theelepel kaneel aan toe en schep alles goed door elkaar. Voeg dan de gesmolten boter, het citroenrasp en het zelfrijzend bakmeel toe en mix wederom goed.
  • Bedek een bakblik met bakpapier en vet lichtjes in met boter. Giet hier je beslag op en bak in 15 á 18 minuten op 180°C graden gaar. Als je er een satéprikker insteekt moet die er niet nat uitkomen. Er zal wel wat torta aanzitten, maar het moet niet super vochtig zijn. Het eindresultaat hoort wel wat vochtig te zijn, dus bak hem niet te lang/droog.
  • Leg een schone theedoek klaar op het aanrecht en bestrooi deze heel lichtjes met wat suiker en wat amandelschaafsel. Zodra je torta klaar is haal je hem uit de oven en kiep je hem voorzichtig, op de kop, op de theedoek. Rol de torta vervolgens, beginnend aan de korte kant, van links naar rechts met behulp van de theedoek op.
  • Laat hem nu rustig afkoelen en leg hem vervolgens in de koelkast. Serveer koud. Snijd de Torta de Amêndoa voor het serveren met een scherp mes in plakken. Bestrooi eventueel met een beetje poedersuiker. Lekker bij een kopje koffie of als nagerecht!

    Torta de Amêndoa
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Naast al die zoetigheden maken ze in de Algarve ook een heerlijke likeur van amandelen. Deze Licor de Amêndoa Amarga, kortweg Amarguinha, is samen met de Medronho en Brandymel de bekendste likeur van de regio. 
  • Voor een glutenvrije torta: vervang de bloem simpelweg door glutenvrije zelfrijzende bakmix.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!