Licor de Amêndoa Amarga: Amarguinha

Eén van de bekendste bomen van de Algarve is de amandelboom. Vooral de legende van de amandelbloesem heeft daar natuurlijk aan bijgedragen. Misschien weet je dat er verschillende soorten amandelen zijn: de zoete amandel, de bittere amandel en de kraakamandel. Als je weet dat het Portugese woord “amargo” bitter betekent, dan kan je wel raden van welke amandel het drankje Amarguinha wordt gemaakt…

De bittere amandel wordt, in tegenstelling tot de zoete, niet veel gegeten in Portugal. Wel maken ze er in de Algarve een heerlijke likeur van. Deze Licor de Amêndoa Amarga, of kortweg Amarguinha, is samen met de Medronho en Brandymel de bekendste likeur van de Algarve. Het is een zoet, sterk naar amandel smakend likeurtje. Bij mijn schoonmoeder is deze drank favoriet; ze heeft standaard een fles in de kast staan!

Amarguinha bevat ongeveer 20% alcohol en kan dus worden gedronken als aperitief, digestief of in een cocktail. De productie van de Licor de Amêndoa Amarga begint met een strenge selectie van de componenten en eindigt met een rijpingsperiode in eikenhouten vaten. Hierdoor krijgt het de ongeëvenaarde aroma’s en smaak. Het wordt nog steeds geproduceerd volgens de originele en traditionele processen.

Als je in de Algarve bent kan je een glaasje bestellen in bijvoorbeeld een pastelaria (café com chupito). Maar je kan natuurlijk ook een fles kopen en meenemen naar huis. Je drinkt Amarguinha straight up, on the rocks of met een stukje citroenschil. Wat je maar lekker vindt. Wij vinden het ook lekker in een cocktail, dus geven we je een aantal recepten waarin de Amarguinha heerlijk smaakt!

Offley Triple

  • 4,5 cl Offley Porto Tawny
  • 1,5 cl Triple Sec
  • 1,5 cl Amarguinha
  • 6 cl Mango/sinaasappelsap
  • ijsblokjes

Doe alle ingrediënten in een shaker, schud een paar keer flink en giet door een zeefje in een Martiniglas. Versier met een kers en een beetje munt.

Pink Squirrel

  • 1/3 Creme de Cacao
  • 1/3 Amarguinha
  • 1/3 Brandy
  • scheutje kersensap
  • ijsblokjes

Doe alle ingrediënten in een shaker, schud een paar keer flink en giet in een mooi cocktailglas. Leuk met een parapluutje!

Amarjito

  • 3/4 limoen in partjes
  • rietsuiker
  • 4 a 5 blaadjes basilicum
  • 4 cl Amarguinha
  • ijsblokjes

Doe de limoenpartjes in een glas en schep hier ongeveer 2 lepels rietsuiker bij. Stamp dit goed fijn (denk aan een vijzel). Het is de bedoeling dat de sappen zich goed mengen met de suiker. Voeg vervolgens de blaadjes basilicum en de Amarguinha toe. Vul aan met ijsblokjes en zet de shaker op het glas. Goed schudden en de shaker verwijderen. Vul het glas verder met spa rood en garneer met ijsschaafsel en een rietje.

Deze laatste is specialiteit van het Bairro Alto Hotel in Lissabon. Heb je zelf nog een lekker recept met Amarguinha? laat het ons dan vooral weten!