Recept: Torta de Carne

Ovengerechten doen het goed in de wat koudere maanden. Vandaar dat we vandaag een Portugese torta maken. Ik gebruik dit keer gehakt als vulling, maar je kunt bijvoorbeeld ook kip gebruiken. Wederom is het geen moeilijk gerecht met rare ingrediënten, dus iedereen kan het maken. Het is een soort hartige taart, maar dan net iets anders. In Portugal eten ze het zowel voor de lunch als ’s avonds.

Ik gebruik measuring cups voor dit recept, hier is tegenwoordig ook gemakkelijk aan te komen in Nederland. Maar heb je die niet dan kun je bijvoorbeeld ook een koffiekopje gebruiken. Het scheelt in elk geval een hoop afwegen. 

Torta de Carne

Torta de Carne

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 3 Stemmen
Categorie: – RundKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

6

porties
Voorbereidingstijd

20

minuten
Kooktijd

40

minuten
Totale tijd

1

uur 
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • voor het deeg/beslag 
  • 2 cups melk

  • 1/2 cup olie

  • 3 eieren

  • 2 cups bloem

  • 1 eetlepel droge gist

  • snufje zout

  • voor de vulling
  • 500 gram gehakt

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 1 tomaat

  • 200 gram rauwe ham

  • 1 blikje erwtjes of mais

  • zwarte olijven (naar smaak)

  • 1 bosje verse peterselie

  • oregano

  • geraspte kaas (naar smaak)

  • boter

  • zout & peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 190°C graden.
  • Doe alle ingrediënten voor het deeg/beslag in de keukenmachine (of blender). Mix totdat je een samenhangend nat deeg (soort beslag) hebt.
  • Bak het gehakt in een scheutje olijfolie of boter gaar in een koekenpan. Zet een andere koekenpan met wat olijfolie op en bak hierin je gesnipperde ui, de fijngesneden tomaat, de geperste knoflook, de fijngesneden rauwe ham, de erwtjes en de in stukjes gesneden olijven.
  • Zodra beide gaar zijn voeg je ze samen in een pan. Voeg nu fijngesneden peterselie, wat oregano en zout en peper naar smaak toe. Roer alles goed door en proef of je nog wat kruiden toe moet voegen. Vet ondertussen een ovenschaal in, meestal gebruiken ze een rechthoekige, en bestrooi lichtjes met bloem. Giet hier de helft van het deeg/beslag in en schep het gehaktmengsel er bovenop. Bestrooi met geraspte kaas en dek af met de andere helft van het deeg. Bestrijk de bovenkant met boter (of leg er wat klontjes op) en bak in ongeveer 40 minuten op 190°C graden goudbruin. Serveer met een frisse salade.
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!