Ik Vertrek: Eten in Monchique

Monchique kent naast een aantal bekendere restaurants ook een aantal “hidden gems” met een “taste to remember”. Vandaag zal ik jullie meenemen op een culinaire reis door Monchique. Ondanks dat Monchique maar een relatief klein dorpje in de bergen van Algarve is zijn er toch aardig wat restaurants te vinden. Een paar bekende en een heleboel minder bekende, waarvan er een aantal verrassende verborgen pareltjes tussen zitten.

Als eerste is er natuurlijk “Luar da Foia”. Een in de regio erg bekend restaurant waar men vanuit de hele Algarve voor naar Monchique rijdt. Een heerlijk restaurant met een mooie uitgebreide kaart. Als je een echt steekgerecht wil eten dan is de Javali (everzwijn) met kastanjes zeker een aanrader! De prijzen bij Luar da Foia liggen wel wat hoger dan bij het gemiddelde Portugese restaurant. Maar daar staat tegenover dat porties zeer genereus zijn, dus je gaat zeker met een goed gevulde maag naar huis. Tip: boek op tijd en vraag om een tafeltje op het terras met uitzicht. Je kijkt dan over de bergen tot aan de oceaan en kunt de lucht hier prachtig rood zien kleuren met de zonsondergang.

Eten in Monchique

Een van mijn persoonlijke favoriete restaurants is “Jardim das Oliveiras“. Het ligt iets meer verborgen, maar is het kleine stukje extra rijden zeker waard. De eigenaar, Geraldino, is inmiddels al een goede vriend van ons geworden en weet hoe je je als gastheer moet gedragen. De sfeer is heerlijk ontspannen in een leuk restaurant met houten balken en een openhaard. In de winter en het najaar mijn favoriete plekje, naast de openhaard met een goed glas wijn en een groot bord met de locale hapjes inclusief de lokale Monchique worst en gedroogde ham. Laat je vervolgens adviseren over de specialiteit van de dag en geniet van een heerlijke culinaire ervaring.

Eten in Monchique

Monchique huisvest naast de oorspronkelijke Portugese bevolking een hele diverse groep aan Portugezen en buitenlanders die hier naartoe zijn gekomen om de rust, de spiritualiteit of het geluk te zoeken. Een bevolking van divers pluimage zullen we maar zeggen. Dit brengt een leuke dynamiek met zich mee en er ontstaan elke keer weer mooie nieuwe initiatieven. Winkeltjes of restaurantjes die je als korte bezoeker in het dorp niet snel zult vinden maar zeker de moeite waard zijn. Een hiervan is de “grumpy mama’s“. Een groepje enthousiaste dames die van koken houden. Ze zijn een klein restaurantje begonnen waar je heerlijk kunt lunchen met de biologische vegetarische gerechtjes van de dag.  Meestal ook nog glutenvrij. Als je in de buurt bent echt een aanrader om te bezoeken! Let op, ze zijn alleen open op woensdag, donderdag en vrijdag en alleen voor lunch!

Loopt het water je al in de mond? Bij mij wel. Mocht je nu al deze culinaire hoogtepunten van Monchique (en meer..) willen ontdekken? Boek een paar nachtjes bij VilaFoia en geniet naast het lekkere eten van fantastische uitzichten en de rust van de bergen van Monchique.


Henk is een echte kaaskop, maar verliefd geworden op Portugal. Samen met zijn partner Michel heeft hij de grote stap gewaagd en afgelopen jaar een alojamento local in Monchique, Portugal overgenomen. Hij houdt van natuur, ruimte en de prachtige uitzichten in de Algarve.