De wonderschone Igreja de Válega

Ruim veertig kilometer ten zuiden van Porto ligt het dorp Válega. Daarvan zou je waarschijnlijk nooit gehoord hebben, ware het niet dat de Igreja Paroquial de Válega hier staat. Een explosie van kleur in een verder vrij sobere omgeving. Tijdens mijn laatste, zeer bewolkte verblijf in Portugal brak de zon heel even door voor mijn bezoek aan deze bijzondere kerk. Wat een geluk, want met zonnestralen op de gevel is de kerk het allermooist!

De kerk van Válega, die we vandaag de dag zien, is nog niet zo oud. De bouw begon halverwege de achttiende eeuw en heeft ongeveer een eeuw gekost. In de twintigste eeuw onderging de kerk verschillende restauraties en aanpassingen. Daarbij werden ook de vele, gekleurde azulejos geplaatst aan de buitenkant van de kerk. Als je voor de ingang van de kerk staat zie je enorme tegelpanelen, vol van kleur, waarin allerlei taferelen worden afgebeeld. Wandel je rondom de kerk, dan zie je op de andere muren de bekendere blauw-witte tegels.

Igreja de Válega

De gekleurde tegels aan de voorkant werden gemaakt in de jaren vijftig van de twintigste eeuw. De maker van deze azulejos is de “Fábrica Aleluia” uit Aveiro, één van Portugals belangrijkste keramiekfabrieken. Sinds 1958 zijn de tegels te bewonderen op de kerk in Válega. Je ziet thema’s als doop, communie en huwelijk, maar ook Bijbelse taferelen als de kus van Jezus aan Petrus.

Als je goed zoekt zie je ook één handtekening. Eigenlijk mochten de schilders van Aleluia hun werk niet ondertekenen, behalve met de naam van de fabriek, maar één schilder zette toch stiekem zijn naam op één van de tegels. Het ziet er voor mij uit alsof er Zimas staat ofzo, maar als ik het goed heb begrepen heette hij Lima…

Igreja de Válega

Met kerken is het vaak zo dat óf de buitenkant, óf de binnenkant heel spectaculair is. In Válega kijk je echter ook binnen weer je ogen uit. Nog veel meer azulejos, nog veel meer kleuren. En dan een prachtig bewerkt, houten plafond. Ik ben zo gehypnotiseerd aan het rondlopen dat ik ongemerkt over de net gedweilde vloer loop. Dat wordt mij beslist niet in dank afgenomen door de mevrouw met de dweil. Die toeristen ook altijd ;-). Ik haast me naar de bovenverdieping, waar ik haar niet voor de voeten loop. Vanaf het balkon heb je een prachtig uitzicht op de vele decoraties van de kerk.

Igreja de Válega

De kerk is maar klein, dus je staat snel weer buiten. Wandel daar ook een rondje over de begraafplaats voor de kerk. Ik blijf het altijd bijzonder vinden hoe mooi en met hoeveel zorg de Portugezen de graven onderhouden en aankleden. Wil je meer azulejos zien? Rijd dan door naar Ovar (6,5 km), ook wel de tegelhoofdstad van Portugal, vanwege de grote diversiteit aan betegelde gevels in de stad.

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.