Bottenkapel: Igreja de São Sebastião

We blijven nog even in Lagos, na het street art artikel van vorige week. Maar we gaan een totaal andere kant op dit keer. Niks hip en vernieuwend, maar oud en verweerd. We bezochten de Igreja de São Sebastião met zijn capela dos ossos (bottenkapel) in Lagos. Deze stond al lang op mijn lijstje, maar op de een of andere manier was het er nog nooit van gekomen, tot nu!

Er zijn in totaal nog acht bestaande capelas dos ossos in Portugal. En je vindt ze allemaal in de zuidelijke provincies Alentejo en Algarve. De grootste en bekendste is wel die in Evora, Alentejo. Maar dat maakt de rest zeker niet minder het bezoeken waard.

Bottenkapel: Igreja de São Sebastião

De kerk is een nationaal monument en werd oorspronkelijk gebouwd in de 14de eeuw, toen het gebouw diende als een hermitage gewijd aan Nossa Senhora da Conceição. In de 16e eeuw werd het gebouw omgevormd tot een kerk en opgedragen aan São Sebastião. De constructie die er vandaag de dag staat, verschilt wezenlijk van de originele variant die er in de Middeleeuwen werd gebouwd. De kerk vertegenwoordigt een van de meest interessante en relevante voorbeelden van 16e-eeuwse kunst in de provincie Algarve.

In 1755 ontsnapte ook de kerk van São Sebastião niet aan de verwoesting veroorzaakt door de grote aardbeving. Sommige delen zouden zijn ingestort, met name de klokkentoren en uiteindelijk ook een deel van het dak. Een van de belangrijkste redenen dat men de kerk bezoekt is de vermenging van verschillende stijlen, die werd veroorzaakt door een langdurige bouwperiode, naast verschillende daaropvolgende verbouwingen, zoals dus na de aardbevingen van 1755 en 1969.

Bottenkapel: Igreja de São Sebastião

De kerk werd op een heuvel gebouwd en staat daarom op een belangrijk punt met zicht op het historische deel van de stad en zee. De buitenkant is tegenwoordig vrij vervallen, met een laatgotische portiek uit 1612, gevormd door twee Dorische zuilen en lokaal gebeeldhouwde motieven rondom de zijdeur. De meest opvallende kenmerken aan de binnenkant van de kerk zijn het altaarstuk in het koor, typisch voor de 19de eeuw, maar met een barokke tribune. Het 16e-eeuwse kruisbeeld was volgens de legende aanwezig bij de slag ‘Alcácer-Quibir’ in Marokko. Bezoek dus ook zeker de kerk voor je op zoek gaat naar de bottenkapel.

Hoe kleiner de bottenkapel, hoe minder informatie er over bekend lijkt te zijn. Ook hier betreft het een bescheiden gedeelte van de kerk, de Igreja de São Sebastião. Hoewel de ruimte klein is, is de kapel architectonisch gezien behoorlijk rijk. De botten vullen het hele plafond. Je vindt hier een soort centraal altaar met een schildering en marmeren omlijsting, omgeven door een aantal bogen aan de wand gevuld met dijbeenderen en schedels. Verder heeft de kapel een gewelfd plafond met een patroon van beenderen en schedels.

Bottenkapel: Igreja de São Sebastião

Wil je de kapel bezoeken dan moet iemand je de sleutel geven om de deur te openen. De deuren van de bottenkapel zijn standaard afgesloten. Als je voor de hoofdingang van de kerk staat, loop je er aan de rechterkant omheen. Hier zit een klein kantoortje, net na de prachtige zijdeur, waar je om de sleutel kunt vragen. Als je iets verder doorloopt langs die rechterzijde vind je aan het eind de hoge houten deuren naar de bottenkapel.

Kijk voor je besluit de kerk en bottenkapel te gaan bezoeken goed naar de openingstijden, die wijzigen regelmatig en zijn zeer beperkt. Wij liepen er bij aankomst in Lagos langs om deze te checken en zagen dat er om 17 uur een mis was. Toen wij rond kwart over vier bij de kerk terugkwamen was hij open en zat er een oud mannetje in het kantoor. Hij deelde/snapte onze interesse voor een bezoek aan de bottenkapel niet, maar gaf gelukkig wel de sleutel zodat we hem konden bekijken.

* R. Conselheiro Joaquim Machado, Lagos