Saudades dos Açores: de Mooie Kanten van São Miguel

Het centrum van Ponta Delgada is een goed uitgangspunt voor verdere activiteiten die je kunt ondernemen op het eiland. En andersom is het leuk om de hoofdstad van het eiland te bezoeken en die bezienswaardigheden te gaan bekijken die jouw interesse hebben, wanneer je elders op het eiland in een hotel of appartement verblijft. Je kunt een auto huren of een dagtrip boeken bij één van de lokale reisorganisaties waar je een gids meekrijgt die jou de interessantste dingen laat zien. Of neem een lokale bus waarbij je eerst goed moet kijken hoe de dienstregeling is. Dat geldt ook voor de rit terug natuurlijk.

Mooie Kanten van São Miguel

Zo heb ik met mijn partner eens de bus genomen naar Vila Franca do Campo, onderweg is het al de moeite waard waar je allemaal langs rijdt en stopt. Toen de Portugezen in de 15de eeuw São Miguel ontdekten werd Vila Franca do Campo de hoofdstad van het eiland. De stad ligt aan zee en het is goed te bewandelen. Er is een klein marktpleintje met wat winkels en een prachtige kerk Igreja do Senhor Bom Jesus da Pedra of ook wel bekend als de Igreja e Hospital da Misericórdia. Het gebouw is mooi wit met decoratieve elementen uit de 17de-eeuwse Portugese Barocco, wat “ruwe parel” betekent met kenmerken als krullen met contrasten van licht en donker. Ook het interieur is verassend met mooie elementen om te fotograferen.

Mooie Kanten van São Miguel

Wanneer je verder loopt kom je in een mooie woonwijk nabij de haven en de zee, daar staat een mooi hotel Marina genaamd, toen wij er waren leek het rustig qua (nationaal) toerisme. Vlakbij in de buurt in de Rua do Penedo 20, verborgen en onopvallend was (in 2014) een kleine bakkerij waar vrouwen de bekende Queijadas do Morgado maakten. Er stond wél een bord waar de naam van het bedrijfje op vermeld was en de verkoop vond plaats via een luik wat open en dicht ging. Zo kon je even een blik werpen in de kleine werkplaats. Ik heb het gecheckt op internet en ontdekt dat de tijd niet heeft stilgestaan; het is intussen een gezellige pastelaria geworden, verbouwd met klein terras en natuurlijk; het heerlijke gebakje kun je daar ter plaatse nuttigen of mooi verpakt meenemen. De haven heeft een aantal vissersschepen en het is heerlijk om daar langs de zee te lopen.

Op het Largo Infante Dom Henrique staat een mooi beeld van Henrique o Navegador uit 1932 ter nagedachtenis aan de ontdekking van São Miguel in 1432 door de Portugese Zeevaarders. Het beeld zit daar zonder neus, maar wellicht is hij intussen gerestaureerd. Hij tuurt richting de oceaan en heeft een uitzicht op het eilandje Ilhéu de Vila Franca. Het is een geërodeerde vulkaankegel en de zee heeft er een soort halve maanvorm van gemaakt. Het is een onbewoond natuurreservaat en favoriete snorkel- en duikplek. Verder kun je genieten van de gevels van de huizen en dit tripje kun je gemakkelijk in een dagdeel doen.

Mooie Kanten van São Miguel

Met een kleinschalig tourbedrijf waar je slechts met een man of zes in een klein busje over het eiland rijdt en dus overal kunt komen kun je een halve of hele dag toeren. Het voordeel van een hele dag is dat je aardig wat dingen gaat bekijken en kunt doen. Je doet een mooie impressie op van het eiland en de hoogtepunten. In de volgende blog zal ik je meenemen op zo’n dagtrip waarbij wij een aantal interessante plaatsen gaan bezoeken. Até o mês de novembro.


Petra is fervent Portugal liefhebber en heeft Portugese Taal-en Letterkunde gestudeerd met een uitwisselingsjaar aan de Universiteit van Coimbra. Verder heeft ze een passie voor de Azoren en interesse/kennis in en van Portugese wijnen. Ook is ze Docente Portugese taal, Tolk en vertaler.