Ondernemen in Portugal: de Allereerste Workation

Zondag 9 oktober stapten vier zakenvrouwen het vliegtuig in om een paar uur later te arriveren in Ferragudo voor de allereerste workation. Wat mooi was om te zien dat ze onder de indruk waren van de omgeving, de energie, de zon die volop scheen en natuurlijk de accommodatie: een prachtige villa met uitzicht op de Arade rivier en een stukje oceaan.

Nadat iedereen zich had opgefrist hadden, zijn we getogen naar een terras in het dorp waar we al direct  goede gesprekken hadden onderling en waren er snel ‘haakjes’ gevonden, het kan niet anders dan dat hier mooie samenwerkingen uit voort vloeien. Mijn eerste vraag aan de workationers was wat hun doel en verwachting was van deze week. Vooral de kernwoorden; focus op mijn bedrijf, inspireren en inspiratie krijgen, rust in het koppie waren duidelijk te horen. En dat is toch waar het om draait. Op een andere plek dan je kantoor, met andere mensen met andere ideeën, je focus weer kunnen zetten op je bedrijf, die ’to do’ lijst afvinken en een start maken met een nieuw begin! Deze zakenvrouwen zijn allemaal bijzonder druk en deze week gebruiken ze ook om echt eens aan zichzelf te denken, maar zoals het gaat met ondernemers (heel vaak tenminste) dat hoofd blijft doordraaien.

Allereerste Workation

In principe is het is ook mijn eigen workation, dus mijn week staat ook vol met afspraken hier en daar, het organiseren van een netwerkborrel, deel van de workation week, en vooral genieten. Want in Ferragudo kan ik werken en genieten tegelijk. Genieten van de inspiratie, van de flow waar ik automatisch in kom en me toch verbazen over de inzichten die ik krijg. Ik zeg verbazen omdat ik soms zo’n ander beeld krijg van iets ineens. Je hebt al een lange tijd een bepaald idee of beeld van iets en dan blijkt, doordat je er anders naar kijkt, het toch anders bij je binnen te komen. Ken je dat?

Ik zat laatst met een vriendin te praten over waar die inspiratie en die flow en andere energie toch vandaan komt als we in Ferragudo zijn? In dat gesprek hadden we het ook over de zogenaamde ‘Blue zones’ en we kwamen tot de conclusie dat Ferragudo in een zijtak van een Blue Zone ligt, zo’n tak waar de energie hoger is dan elders. Want het is echt waar, wie ik ook spreek zegt hetzelfde; de energie die hier vrijkomt is niet te vergelijken met een andere plek. Om dat te ervaren moet je het toch echt zelf voelen. Ik kan natuurlijk zoveel zeggen, maar het echt beleven is andere koek.

De laatste tijd krijg ik ook veel verzoeken voor advies. Advies over het wel of niet emigreren of voor een bepaalde tijd naar Portugal te gaan. De reden die veelal wordt aangegeven is dat het leefklimaat in Nederland niet meer past in de leefstijl van deze mannen en vrouwen. En dat snap ik heel goed. Natuurlijk is Portugal niet zaligmakend, maar het is toch anders om hier te wonen en te werken dan in Nederland. Het eerste advies wat ik mensen geef is dat ze zichzelf een paar weken de tijd geven om in dit prachtige land te zijn en voor zichzelf te bepalen waar ze zich thuis voelen. Dit advies wordt altijd meegenomen in de overwegingen. En het maakt me best trots dat ze naar mij komen voor advies en mij ook volgen in mijn avonturen.

De komende tijd ga ik op pad en op zoek naar nog mooiere locaties voor de workations en uiteraard volop Ferragudo Dreams promoten. Bedrijven, individuele ondernemers of niet-ondernemers, teams, golfmaatjes, (aankomende) schrijvers etc. Fijn toch als dromen werkelijkheid worden!


Sandra komt al ruim 10 jaar in Ferragudo, Portugal en sinds een paar jaar hebben zij en haar partner de wens zich hier permanent te vestigen. Voor het zover is, werkt Sandra voor een aantal maanden per jaar in Ferragudo en runt haar – voornamelijk – online business vanuit deze prachtige plek in de Algarve.