Doen in de Algarve: 5 mooie dorpen

In de serie “Doen in de Algarve” geef ik je iedere maandag vijf tips voor jouw vakantie in de Algarve. Deze keer neem ik je mee naar vijf kleine dorpen die hoog op je wensenlijst moeten komen. We reizen naar zowel het binnenland als de kust op zoek naar rust, traditie en natuur.

Alte

In het midden van de Algarve ligt het dorpje Alte, wat wel het meest karakteristieke dorp van de Algarve wordt genoemd. Hier geniet je van de natuur, traditionele ambachten en verkoelende bronnen. Dit dorp staat op het programma van verschillend excursiebedrijven, dus ga lekker vroeg op de dag om niet over de andere toeristen te struikelen. Meer over Alte lees je hier.

Alte

Alcantarilha

Ter hoogte van Armação de Pera, maar in het binnenland, ligt het dorp Alcantarilha. Hier tref je één van de bijzondere bottenkappellen die Portugal rijk is. Drink bij A Cisterna een kopje koffie op het terras, wandel door de smalle straatjes naar de oude kasteelmuren, schiet foto’s van de typische schoorstenen uit de Algarve en geniet van de gemoedelijkheid.

alcantarilha

Caldas de Monchique

Het gebergte van de Algarve heet de Monchique. Even voor de top ligt het dorp Caldas de Monchique, een oase van rust en natuur met bovendien thermale baden. Als je ergens kunt ontspannen en relaxen dan is het wel hier. Maak een mooie wandeling, of laat je vertroetelen in de spa. Doe romantisch bij de fontein Fonte dos Amores en heb een lekkere picknick middenin de natuur.

Cacela Velha

Aan de oostkant van de Algarve vind je aan de kust dit piepkleine dorp van witte huisjes met blauwe deurposten en raamkozijnen. In de Middeleeuwen was dit een belangrijke plek en het ademt dan ook een historische sfeer. Bij het fort en de kerk heb je een prachtig uitzicht over de zee en de eilanden van het natuurgebied Ria Formosa. Als je wilt kun je met een bootje naar het strand.

Cacela velha

Santa Luzia

Eveneens aan de oostkust ligt het dorp Santa Luzia. Dit dorp draagt de bijnaam “Capital do Polvo”, oftewel de hoofdstad van de inktvis. Hier kom je om de sfeer van een vissersdorp te proeven en om lekker te eten aan de boulevard met het oog op de gekleurde vissersbootjes. Natuurlijk proef je de inktvis die hier zo veel gevangen wordt.

Casa do Polvo

Ben jij een Algarve kenner en vind je dat ook andere dorpen een bezoek waard zijn? Laat dan in een reactie weten welk dorp jouw favoriet is!

Nieuwsgierig naar meer? Lees de hele serie “Doen in de Algarve“!