Agro-Toerisme: Genieten uit Eigen Tuin

Inmiddels is het hoogseizoen in volle gang en na een verloren seizoen afgelopen zomer, nadat we door de verwoestende branden ons bedrijfje moesten sluiten, zijn we inmiddels weer volop in bedrijf! De natuur heeft zich onwaarschijnlijk goed hersteld van de branden en alles om is heen is groen en prachtig. De gasten die hier voor het eerst komen, vragen vaak of de branden dichtbij ons terrein zijn geweest, terwijl alles hier vorig jaar letterlijk zwart was. Een goed teken dus! Mensen vinden het hier prachtig en genieten van het groen en de natuur om hen heen. De nieuw aangelegde ‘raised beds’ voor groenten groeien de pan uit, overal kruiden, tomaten, courgettes… Nu dus zaak om zoveel mogelijk variaties met courgettes en tomaten te bedenken om vanuit mijn nieuwe keuken onze gasten elke dag een overheerlijk maal uit eigen tuin voor te schotelen.

Een favoriet is carpaccio van courgette, waarbij ik dungesneden courgette plakken in een mooie ronde schaal leg en daarop stukjes zongedroogde tomaat, pitten en zaden, peper en geitenkaas. Het geheel gaat heel even in de oven en dan als voorgerecht of bijgerecht op tafel. Variaties op lasagne lukken ook prima met de overvloed aan courgettes. Laagjes courgette en tomaat met kaas en kruiden afgewisseld met laagjes lasagne en andere groenten maken een overheerlijke vegetarische lasagne. Mijn kruidige courgette soep maak ik als we een courgette over het hoofd hebben gezien bij het oogsten en er ineens een courgette van bijna een meter lang in de tuin ligt! Met handenvol verse kruiden, knoflook, ui en eventueel tomaten gekookt en geblenderd wordt het een heerlijke soep.

Mooi én lekker is de Provençaalse Tian, waarbij ik dungesneden ronde plakjes courgette en aubergine en tomaat om en om in een ovenschaal zet (rechtop) met daaroverheen lekkere Provençaalse kruiden en wat geraspte kaas. In de oven voor een half uurtje en de schaal kan op tafel. Ik heb gelezen dat je ook cake kan bakken met courgette erin, maar dat heb ik nog niet geprobeerd… even wachten op de volgende oogst courgettes. Mijn dag begint met het water geven van de raised beds en kijken wat er allemaal aan het groeien is, daarna oogsten en intussen bedenk ik wat ik er vandaag mee zal gaan maken. Over niet al te lange tijd zal ik me weer aan het jam maken zetten, tomaten jam is iets dat hier heel gewoon is, in Nederland zag ik het nooit. Het wordt gemaakt met zeer rijpe en zoete tomaten, ik doe er wat kaneel bij, heerlijk.

Na een korte hittegolf ongeveer een week geleden, waarbij de temperatuur opliep tot over de veertig graden in de schaduw en 33 graden in onze slaapkamer, is het nu weer heerlijk met overdag 30 graden en in de nacht 15. Frisse nachten, heerlijk slapen! Mijn lief heeft ons bed op het terras gezet met een klamboe eromheen, want 33 graden in de slaapkamer was echt niet te harden. Het buiten slapen bevalt ons zo goed, dat we er nu nog liggen, ook al is het buiten in de nacht nu redelijk fris te noemen. Kamperen op eigen camping!

We werken zoals alle jaren met vrijwilligers die ons helpen met alle voorkomende werkzaamheden in ons kleine bedrijfje. Water geven van de planten, onkruid wieden, stokroos zaden oogsten en in zakjes doen voor het winkeltje, ontbijt maken voor gasten, badkamers poetsen, afwassen, bedden opmaken en ga zo maar door. Het bevalt de vrijwilligers en ons prima om op deze manier een paar weken samen te wonen, werken en leven. Vrijwilligers krijgen de kans om een kijkje te nemen in ons leven en als ze daarin interesse hebben, wat nieuwe dingen te leren, zoals het maken van schoonmaakmiddel, wasmiddel en zeep. Het leven hier in Portugal, te midden van de natuur, heeft mij in de afgelopen jaren aangezet om me te verdiepen in het zelf maken van allerlei producten en te proberen minder schadelijke middelen te gebruiken om het milieu niet te belasten. Dit heeft ertoe geleid dat ik inmiddels al ons schoonmaakmiddel en wasmiddel zelf maak, met natuurlijke zeep, azijn en etherische olie. Het werkt perfect, kost bijna niets en is beduidend minder belastend voor het milieu dan alle middelen die ik in de winkel kan kopen! Sommige van de vrijwilligers die we hier hebben gehad, maken inmiddels thuis ook alles zelf!

We genieten dus met volle teugen, van de zomer, van de hernieuwde start van dit bedrijfje, van de gasten die weer heerlijk aan het genieten zijn van al het moois hier om hen heen en van onze lekkere hapjes, van vrijwilligers die allemaal hun eigen inbreng hebben hier in onze paradijselijke vallei… Meer informatie vind je op onze website.

Tot een volgende blog! Geniet van de zomer!