Vanaf het Dakterras: Vakantie in Eigen Regio

In het hoogseizoen heeft de meerderheid van Europa vakantie en daarom werken wij altijd hard in ons B&B. Totdat wij ons beseften dat wij nog nooit echt van onze eigen regio hadden kunnen genieten in de zomer. Want dan moet je werken. Moet… zo’n heerlijk woord. Tijd voor verandering dus! Als experiment hebben wij vorig jaar besloten aan het begin van het hoogseizoen kort de deuren van ons B&B te sluiten en zelf te genieten van de mooie Oost Algarve. Het experiment was een doorslaand succes en daarom hebben wij het dit jaar herhaald en zelfs 3 dagen op een eiland voor de kust een huisje gehuurd. Niet veel mensen hebben nog van dit eiland gehoord en dat is een pluspunt.

Ilha Armona

Ilha Armona ligt op 20 minuten varen van Olhão en zodra je op het eiland aankomt omarmt het eilandleven je. Het ritme wordt bepaald door de eb en vloed van de zee én door het komen en gaan van de ferry. Vanaf de pier waar je aankomt is het nog een kilometer lopen naar het grote strand aan de oceaankant van het eiland. Hier kom je door het pad rechtdoor over het eiland te volgen en zo loop je langs de vele vakantiehuisjes die allemaal hun eigen kleur en stijltje hebben. De vele tuintjes zijn geweldig om te zien en het is fantastisch hoeveel bloemen en planten er toch kunnen groeien in deze droge en zanderige omstandigheden.

Ilha Armona

Veel huisjes hebben een schattige naam en op de veranda worden visjes gegrild, dutjes gedaan en er wordt natuurlijk uitgebreid gekletst door de Portugezen. Overal hangen strandhanddoeken te drogen en lopen mensen op hun gemakje richting het buurtwinkeltje of gaan een kopje koffie drinken bij de pier. De sfeer is enorm relaxed.

Wij hadden de luxe om drie nachtjes mee te mogen deinen op dit eilandritme. Een eigen huisje, heerlijk! Het relaxen lukte de eerste dag nog niet helemaal. Wij wilden gelijk alle uithoeken van het eiland zien om te weten waar we nu eigenlijk terecht waren gekomen en dus holden we van de ene kant naar de andere kant van het eiland, in 30 graden, als echte toeristen.

Op dag twee ging het al een stuk beter en gingen we mee in het eilandritme: opstaan, zwembroek en bikini aan, kopje koffie en een geroosterd broodje halen bij de pier, lekker mensen kijken, nog een kopje koffie en toen een duik in zee. De rest van de dag werd gevuld met lezen, een visje eten bij het restaurant aan de oceaankant, terug sjokken richting het strand, beetje lezen, zwemmen, glaasje wijn, salade maken in de keuken van ons eigen huisje en heerlijk op tijd naar bed. Wat genieten!

Na dit een paar dagen te hebben herhaald hadden we strandburen gemaakt. Telkens dezelfde gezichten en vergelijkbare uurtjes aan zee en een babbeltje is snel gemaakt. Het viel ons ook op dat het eiland ook een uniek geluid heeft. Elk uur, zodra de wachtende rij mensen voor de ferry in beweging kwam, hoor je een schitterend geswoesj van honderden slippers die richting de boot schuifelen. Een favoriet moment van ons was het uitzwaaien van de laatste ferry van de dag. Het feit dat je niet mee hoeft, maar mag blijven slapen op het eiland van Armona is onbetaalbaar.

Ilha Armona

Met moeite stapten wij na drie dagen weer op de boot richting Olhão; het normale leven wachtte weer, maar wij komen zeker terug naar dit schitterende eiland met z’n vriendelijke mensen en heerlijke ritme!

Meer weten over onze B&B? Neem ook eens kijkje op Facebook of onze Instagram pagina!