Typische Gerechten: Madeira

Elk land heeft van die gerechten die je direct met dat land associeert. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Italië of Griekenland en welke heerlijkheden er spontaan bij je opkomen. Maar die gerechten komen vaak ook nog uit een specifieke regio in het desbetreffende land. Dus heb ik voor Portugal eens een aantal typische gerechten ingedeeld per regio. Want wat komt er nou eigenlijk precies waar vandaan?!

We trapten af in het noorden en zakken elke keer een regio naar beneden. Een handige leidraad voor wat je (en waar) echt eens moet eten! Natuurlijk is er meer dan de gerechten die ik op een rijtje heb gezet, maar dit leek me een mooi aantal. Als je de vorige regio’s hebt gevolgd, zul je zien dat er elke week wel weer een aantal verrassingen tussen staan!

Espada com Banana

Dit is de specialiteit en trots van Madeira: de zwarte degenvis met banaan. Je zult het op veel menukaarten tegenkomen. Een ietwat vreemde combinatie zo op het eerste gezicht, maar het werkt. Ik kan me niet heugen het ooit ergens anders in Portugal op het menu tegen te zijn gekomen… Onlosmakelijk verbonden dus met het eiland!

Sopa de Trigo

Deze typische soep wordt gekenmerkt door een wat dikke en kleverige textuur. Het wordt bereid op basis van tarwe, gedroogde bonen, aardappelen, pompoen en maïs, met verschillende specerijen. Het is een voedzame en vullende soep die vroeger vaak geserveerd werd in eetgelegenheden langs pelgrimsroutes. Men zegt dat het oorspronkelijk uit het plaatsje Santana komt.

Espetada Madeirense

Ook dit gerecht kom je overal op het eiland tegen. Deze vleesspies wordt bij voorkeur gespietst op lauriertakken, wat het een heerlijke smaak geeft. De espetadas worden verticaal geserveerd, hangend aan een speciale houder. Daaronder ligt op een bordje traditioneel brood, dat het smakelijke vocht van het vlees opvangt.

Milho Frito

Als je dit voor het eerst op je bord ziet liggen is het moeilijk te plaatsen. Waar zit je nou precies naar te kijken? Tofu? Croutons? Polenta? Het zijn simpel gezegd gefrituurde maisblokjes! Ze worden gemaakt van wit maismeel met verschillende kruiden en vaak zit er ook kool door. Een veel voorkomend bijgerecht op Madeira, voornamelijk bij traditionele gerechten geserveerd.

Bolo do Caco

Een bolo de caco is een typisch en erg lekker brood uit Madeira. De naam kan wat verwarring oproepen, aangezien bolo taart betekent. De enige overeenkomst met taart is echter dat dit brood rond is. De bolo de caco is een plat brood dat traditioneel gebakken wordt op een caco, een vlakke plaat gemaakt van basalt die op hoge temperatuur wordt gebracht. Heerlijk met een prego (bieflapje) of gewoon met alleen kruidenboter.

Lapas

Dat je in Portugal heerlijk vis, schaal- en schelpdieren kunt eten is een feit. Deze napslak, ook wel puntkokkel of schaalhoren genoemd, vind je voornamelijk op Madeira en de Azoren. Je kunt ze op verschillende manieren eten. Vind je rauw nog iets te avontuurlijk, probeer ze dan gegrild of verwerkt in een gerecht. Meestal worden ze als voorgerecht gegeten.

Bife de Atum à Madeirense

De belangrijkste economische activiteit van het eiland was lange tijd de visserij. De tonijn is in overvloed aanwezig in de zeeën rondom het eiland en daardoor is het een veelvoorkomend ingrediënt in de traditionele keuken van het eiland. Een van de typische specialiteiten van Madeira is dan ook de tonijnsteak.

Castanhetas

Ook de basis van dit gerecht is een vis die overvloedig voorkomt aan de kust van Madeira, de Azoren en de Canarische Eilanden. Hij wordt voornamelijk gefrituurd gegeten, met een snufje zout en wat verse citroen. De visjes worden, net als vele vissen in Portugal, in zijn geheel geserveerd (inclusief kop en graten dus). Zo komen alle smaken het beste tot hun recht!

Picado

Picado of picadinho is een traditionele vleesgerecht van Madeira, bestaande uit gemarineerde stukjes rundvlees. Je ziet het daarom veel in verschillende restaurants op het eiland. Het wordt meestal geserveerd op een grote schaal omringd door friet die dan door meerdere mensen wordt gedeeld. Het wordt gegeten met een vork of een houten tandenstoker (picar = prikken).

Bolo de Mel

Traditioneel wordt deze cake gebakken op 8 december, de dag van Nossa Senhora da Conceição (de onbevlekte ontvangenis van Maria). Tegenwoordig zijn ze echter het hele jaar verkrijgbaar. En niet alleen op het eiland, maar ook op het vasteland. Het originele recept vindt zijn oorsprong in de gouden eeuw van de suikerproductie op de archipel. De basis voor deze cake is dan ook suikerriet honing.

Volgende keer (de laatste) verkennen we de gastronomische geneugten van de Azoren