Agro-Toerisme: Markt

Het is in ons leven altijd weer leuk om dingen uit te proberen, nieuwe dingen te maken en nieuwe manieren te zoeken om een centje te verdienen. Ik ben vandaag weer eens op een markt, vlakbij Penela, geweest die werd georganiseerd door een Engelse dame die hier in de buurt woonachtig is, het zou oorspronkelijk een ´food´ markt zijn, maar inmiddels bij de tweede editie worden er ook wat zelfgeknutselde dingen verkocht en wat schoonheids- en gezondheidsproducten, zoals olijfoliezeep, tincturen, cremes en zalven.

Deze keer ging ik zelf ook achter een tafeltje staan, omdat de organisator graag een honingverkoper wilde in de groep verkopers. Mijn honing mannetje spreekt alleen Portugees en durfde het niet alleen aan, dus ik ging met hem mee. Hij verkocht honing, pollen, bijenwas en had een bijenkorf meegenomen omdat hij ook bijenvolken en bijenkassen verkoopt.

Ik had flesjes huisgemaakte mandarijnensiroop, citroensiroop, kiwi-jam van onze eigen kiwis, menopauze thee, antigriep thee en wonderzalf bij me. Zalig weer, we kozen een plekje in het zonnetje en stonden ons mannetje. Het is altijd weer een uitdaging om op een markt de dingen te hebben die anderen willen kopen, vooral omdat we hier veel mensen hebben wonen die zelf van alles maken. Dit soort markten zijn voor mijzelf ook goed om weer wat folders uit te kunnen delen van ons mooie plekje, zodat mensen hier misschien eens kunnen komen eten of hun vrienden en familie hierheen kunnen verwijzen voor een korte of langere vakantie.

Verkopen zit mij niet in het bloed, dus ik vind het ook altijd heel lastig om op een markt te staan en mijn waren aan de man of vrouw te brengen! Gelukkig verkoopt het meeste zichzelf! De honing vloog er met potten tegelijk uit, af en toe een vraag over pollen of het gebruik van de bijenwas, vooral een Engels publiek, dus mijn Portugese honingman had mij regelmatig nodig voor vertaling… Mijn zalfjes met St.Janskruid en Calendula gingen ook goed, voor de menopause thee was het publiek meestal te oud!

Al met al een leuke ochtend, weer wat nieuwe mensen leren kennen, waaronder een collega blog schrijver en wat producten verkocht. Bijkomend voordeel van een markt is dat ik er wat tips en ideetjes op kan lopen aangaande verpakkingen en webwinkels. Volgende maand maar weer, tenzij de honingman intussen voldoende Engels machtig is geworden!

Meer informatie vind je op onze website.