Vanaf het Dakterras: naar de markt

Een aantal keer per week doe ik mijn boodschappen op de markt in Moncarapacho. Hier haal ik groente en fruit voor onszelf en voor het ontbijt dat we voor de B&B gasten serveren. Ik heb mijn vaste marktkraam waar ik alles koop. De markthal van Moncarapacho verdient geen schoonheidsprijs, maar de waar die er wordt verkocht is heerlijk vers.

De hal ligt verscholen achter twee cafeetjes waar het ´s morgens een komen en gaan is van mensen die koffie komen drinken. De markthal heeft twee viskramen, één kraam met brood en beleg, twee slagers en twee verschillende kramen met groente en fruit. Het is er eigenlijk altijd druk met mensen die producten kopen, maar het is er ook vooral druk omdat er wordt gekletst. De markt heeft een sociale functie, er wordt gevraagd hoe het met je gaat en er wordt met elkaar meegeleefd mocht het even niet zo lekker gaan.

markt

Als ik in de rij sta om af te rekenen vang ik vaak van dit soort gesprekken op. In deze rij staan is sowieso een belevenis, het is vaak dringen tussen de kleine Portugese mevrouwtjes en dan weer naar links opschuiven omdat ze achter je bij de bananen willen en dan weer naar rechts buigen omdat ze nog een paar snijbonen willen pakken. Vaak wil degene voor je toch nog even wat extra tomaten halen of juist heel graag met de persoon achter jou kletsen. Er is geen nummertjessysteem dus het is belangrijk wél in de rij te blijven staan zodat je daadwerkelijk kunt afrekenen. In het begin keken ze mij als langere Nederlandse vreemd aan, maar inmiddels zijn ze aan me gewend en word ook ik vrolijk begroet door de marktdametjes.

Deze gewoonte van naar de markt gaan draagt er ook aan bij dat ik me langzaamaan beter geïntegreerd voel in Portugal. Ik word herkend, ook aan mij wordt gevraagd hoe we het maken en als ik even niet ben geweest wordt er meteen gevraagd of we familie hebben opgezocht in Nederland en hoe het toch gaat met de familie.

markt

Op zaterdag ga ik vaak naar de mooie grote markthallen van Olhão en Loulé. Dat is echt een klein feestje. De keuze is veel groter dan in ons lokale markthalletje en de sfeer is altijd gezellig. Op zaterdag komen lokale boeren buiten de markthallen hun waar aanbieden en zo kan je opeens lekkere kaasjes, kruiden en aperitivo’s kopen.

Deze manier van boodschappen doen bevalt me goed, ik oefen de Portugese taal, we eten per seizoen lokale groente en fruit, we steunen de lokale verkopers: ik blijf dus getrouw mijn boodschappen op de markt doen!

Meer weten over onze B&B? Neem een kijkje op de website of onze Instagram pagina!