São Martinho is in Portugal reden om op deze dag met familie en vrienden samen te komen. En er hoort een motto bij: “No dia de São Martinho come-se castanhas e bebe-se vinho”, wat vertaalt naar “Op de dag van São Martinho eten we kastanjes en drinken we wijn.” São Martinho (11 november) telt eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Dat beeld is zo typerend dat er zelfs verschillende fado’s zijn gemaakt over de kastanjeverkopers.
Ik vond dit een mooie insteek om de kastanje deze maand eens in het zonnetje te zetten. Dus laat ik in november zien hoe veelzijdig hij te gebruiken is in je eigen keuken. Je kunt er namelijk veel meer kanten mee op dan je zou denken! We trappen af met een simpel bijgerecht.
Note vooraf: dit is afhankelijk van het recept waarvoor je de kastanjes gaat gebruiken. Blanke kastanjes, zonder vliesje, gebruik je meestal voor zoete (na)gerechten en soepen waarin de kastanje het hoofdingrediënt is. Voor de meeste hartige gerechten hoef je dit vliesje niet te verwijderen, het is gewoon eetbaar.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!













Ik haal ze alvast in huis…..
Dank voor de tip, ik ga als kastanjes liefhebber het zeker proberen.
Manuela
Er volgen nog meer lekkere kastanje recepten deze maand!