Rijst wordt in Portugal veel gegeten en gebruikt in hoofdgerechten, soepen en zelfs desserts. Een van de meest aantrekkelijke bijgerechten met rijst is toch wel arroz de forno (rijst uit de oven). Omdat het wordt gemaakt met spek en salpicão of chouriço, waardoor het een intense smaak en een heerlijk aroma krijgt. En een bijkomend voordeel is dat de oven het meeste werk doet!
Salpicão is een traditionele gerookte worst uit Portugal. Deze worstsoort is gemaakt van varkensvlees (het rugstuk), gemarineerd met zout, rode of witte wijn, knoflook, paprikapoeder en laurier. Nadat het is gekruid, laat men het vlees acht dagen rusten om de smaken goed in te laten trekken. Je eet het in plakjes. Lekker als snack bij bijvoorbeeld een biertje of op stevig (Portugees) brood met wat goede olijfolie. Ook hiervoor geldt dat je de lekkerste op de markt of bij de slager koopt.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!
Goed gelukt.Ik ben zelf Portugees, en heb dit vroeger meermaals gegeten
Maar nu voor het eerst zelf klaargemaakt…
Makkelijk en erg smakelijk.
Heb er zelf een paar kastanjes mee toegevoegd.
Goede tip .
Oeh, dat smaakt ook prima lijkt me! Goed idee.
Ziet er niet alleen lekker uit maar is erg lekker. Ik heb vlees deels bovenop en deels door de rijst gemengd. bovenop was erg droog gebakken door temp in de oven. gemengde vlees was malser en m.i. lekkerder
Bij mij was het bovenop lekker knapperig, niet zozeer droog. Maar misschien maakt het daarin ook verschil in welk vlees/worst je gebruikt…
Dat ziet er zo lekker uit