Recept: Arroz de Bacalhau com Amêijoas

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Deze week een zomerse Arroz de Bacalhau com Amêijoas.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Goed voor zo’n vier personen.

Ingrediënten

3 moten bacalhau (+/- 750 gram)
250 gram rijst (arroz agulha)
700 gram venusschelpjes
3 rijpe tomaten
1 grote ui
3 teentjes knoflook
2 laurierblaadjes
1 citroen
50 ml olijfolie
1 glas droge witte wijn
verse koriander
zout & peper

Bereiding

Week je venusschelpjes een uur of twee in gezouten water om ze schoon te spoelen. Was ze vervolgens goed af onder stromend water.

Kook de moten bacalhau (eventueel samen met een bouillonblokje vis) een minuut of 10 en schep ze met een schuimspaan uit de pan op een bord. Bewaar het kookvocht. Laat de bacalhau rustig wat afkoelen en verwijder vel en graten, breek de vis dan voorzichtig in grove stukken.

Zet een koekenpan met hierin de olijfolie op het vuur en voeg hier de gesnipperde ui, geperste knoflook en de laurierblaadjes aan toe. Laat op laag vuur glazig bakken. Dompel om de tomaten te ontvellen ze onder in kokend water tot het velletje scheurt. Verplaats ze dan naar een bak ijskoud water, hierdoor komt het vel los en kun je ze makkelijk pellen. Verwijder daarna ook de zaadjes. Snijd de tomaten in kleine blokjes en voeg zodra de ui glazig is toe aan de pan. Laat dit rustig door pruttelen totdat de tomaten hun vorm beginnen te verliezen.

Zodra de tomaten gaar zijn kan de rijst bij in de pan. Roer alles goed door. Breng op smaak met zout (niet teveel, de bacalhau is al gezouten) en peper. Zodra de rijst glazig begint te worden voeg je voldoende kookvocht toe om het mengsel volledig te bedekken. Breng opnieuw aan de kook en voeg op dat moment de snippers bacalhau toe. Kook de rijst gaar.

Zet een koekenpan of wok op het vuur en doe hier de afgegoten venusschelpen in. Voeg wat fijngesneden verse koriander toe en laat de schelpen open stomen. Voeg eventueel wat zout en peper naar smaak toe. Schud de pan af en toe met een draaiende beweging, totdat de schelpen open stomen (schelpen die dicht blijven weggooien en niet opeten). Blus het geheel af met het glas witte wijn en laat dit enigszins verdampen.

Schep zodra de rijst gaar is de inhoud van de pan venusschelpjes erdoor, inclusief vocht. Roer alles goed door elkaar en voeg op het laatste moment nog wat fijngesneden verse koriander en citroensap naar smaak toe. Vergeet niet je laurierblaadjes eruit te halen. Lekker met een groene salade.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Gebruik dan wel wat zout. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.