Arco da Calheta: Feestdagen en Lokale Tradities

Het was inmiddels alweer onze derde kerst hier op Madeira die we vierden sinds wij hier naartoe zijn verhuisd. Het is 11 januari alweer vier jaar geleden dat we ons leven in Nederland omruilden voor een nieuw bestaan op Madeira. In de buurt hebben wij met een fijne groep vrienden samen de kerst ingeluid op kerstavond (24de) bij het huis van Chris en Helen. Heerlijk samen gourmetten en cadeautjes uitwisselen voor het lootjestrekken. Maar niet voordat we geheel volgens de traditie van Helen’s familie eerst kerstliedjes gingen zingen met zijn allen, hier komen we helaas niet onderuit haha, maar het blijft grappig om te doen.

Tijdens het gourmetten eten we samen de meegebrachte dingen op die ieder van ons thuis al had voorbereid. Anders is de gastheer/-vrouw ook zo lang bezig en zo kunnen we de focus meer op het samenzijn leggen. Het was weer een super gezellige avond.

Kippensoep bij Mozes

Na het eten en de kerstdienst is het hier de traditie iedereen verzameld bij Bar Massapez om daar elkaar een fijne kerst te wensen. Deze avond heeft Mozes (de bareigenaar) dan zijn speciale kippensoep klaar. Iedereen mag daarvan eten en het geeft een bijzonder gevoel van saamhorigheid. Deze kippensoep heeft de naam Canja de Galinha en is gemaakt naar een recept van de moeder des huizes. Zo heeft iedere familie een speciaal recept van deze soep. Geen pakjes, geen gerommel met ingrediënten. Alles puur natuur en dat proef je echt.

Op eerste kerstdag hebben we samen met een ander stel bij ons thuis lekker gegeten en gedronken, het waren echt hele gezellige kerstdagen. Na de kerst weer even bijkomen en klaarmaken voor Oudejaarsdag. Het weer veranderde naar bijna zomer, dus dat was echt genieten, het was echt heel erg warm de laatste dagen van het jaar.

Oud & Nieuw en de 12 rozijnen

Met hetzelfde gezelschap als op kerstavond hebben wij op 31 december samen gegeten in de hoofdstad van Madeira. Funchal staat erom bekend dat er om middernacht een spectaculaire vuurwerkshow wordt gegeven, die zelfs vermeld staat in het Guinness book of records. Het mooie is dat hierdoor minder mensen zelf vuurwerk kopen en afsteken, er zijn daardoor bijna geen vuurwerk incidenten en ook hebben de meeste dieren op Madeira een vrij korte tijd van overlast. Het is niet te beschrijven wat er gebeurd als de show begint, je komt echt ogen en oren te kort om alles te volgen. Zoek het maar eens op op Youtube, het is echt een ding op wereldniveau wat hier gebeurd. Misschien ben je er volgend jaar ook bij?

Los daarvan is er nog een speciale traditie. Als je wilt zorg je dat je voor middernacht 12 rozijnen voorhanden hebt per persoon. Het verhaal gaat dat je bij iedere klokslag één rozijn in je mond/wang stopt en bij de 12de klokslag de bubbels open maakt en dan de 12 gehamsterde rozijnen daarmee doorslikt. Bij iedere rozijn die je inneemt doe je een wens. Voor elke maand van het jaar een wens dus. De rozijnen noemen ze hier de Passas in het Portugees.

Na een gezellig feestje in de ‘Old town’ van Funchal, zijn we weer met een taxi naar huis gegaan om de volgende ochtend onze vrienden kennis te laten maken met één van onze tradities, namelijk de Nieuwjaars duik! Dit deden we op Texel ieder jaar om 13:00 uur bij Paal 28, dit jaar was het gelukkig iets minder koud en deden we de duik in ons zwembad met 25 graden. Na de duik was het tijd voor pizza en champagne, de laatste drankjes voorlopig van deze maand, want net als afgelopen januari doen we weer mee met Dry January. Even pas op de plaats, die heerlijke poncha’s zullen weer even moeten wachten tot februari.

Zo zijn we weer een paar leuke nieuwe tradities rijker in ons leven. Het maakt ons leven weer een stukje completer hier op Madeira samen met de lieve mensen om ons heen. We kijken enorm uit naar dit nieuwe jaar, langzaam voelt alles weer een beetje ‘normaler’ en er staan weer mooie dingen op stapel voor dit jaar. Eens kijken of we dit weer mooi kunnen samenvatten in twaalf mooie blogs voor Saudades de Portugal!

Cheers en Feliz Ano Novo allen!


Volg ons op Instagram & Facebook voor meer nieuws vanaf Madeira!