Recept: Bacalhau Cozido com Grão

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Deze Bacalhau Cozido com Grão vult goed!

Dit recept is een beetje de winterse variant op de Salada de Bacalhau e Grao de Bico.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Ingrediënten

1 moot bacalhau
1 blik kikkererwten
Aardappelen
Eieren
Verse koriander of peterselie
Zout & peper – naar smaak
Olijfolie – naar smaak
Azijn – naar smaak

Bereiding

Zet om te beginnen je bacalhau op. Leg de vis in een steelpan en giet hier koud water bij totdat de vis helemaal onder staat. Breng dit aan de kook en laat het zo’n 20 minuten doorkoken. Nadat je de vis hebt afgegoten kun je hem eventueel in een schaal met twee vorken wat uit elkaar trekken, zodat je een soort van stukjes krijgt of je laat hem heel en ontdoet hem alleen van graten en vel. Dit laat je afkoelen.

Kook wat eitjes, om afwas te besparen kun je dezelfde pan als waar je de vis in hebt gekookt gebruiken. Een kleine tien minuten, want we hebben hardgekookte eieren nodig. Even laten schrikken en dan pellen en af laten koelen. Schil en kook ook je aardappels gaar.

Warm je kikkererwten op. Het allerlekkerste is het natuurlijk als je gedroogde en geweekte kikkererwten gebruikt, maar gemak dient af en toe de mens. Als ik dit maak, voeg ik vaak ook nog een rauw, fijngesnipperd uitje toe aan de kikkererwten. Dit geeft net even wat meer bite.

Besprenkel alles rijkelijk met (goede) olijfolie en azijn. Wil je graag wat extra groente in je gerecht? Bloemkool past er goed bij!

Bom apetite!

Bacalhau Cozido com Grão


De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.