Recept: Bacalhau na Brasa

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait, dit keer na brasa!

Het is (bijna) zomer in Nederland, dus tijd om de barbecue af te stoffen! Misschien heb je hem net als wij al enkele malen gebruikt dit jaar, wie weet. Ik geef je de komende weken in elk geval een aantal heerlijke Portugese barbecue suggesties! Alles komt voorbij voor een volledige maaltijd. Ook de onder de Portugezen favoriete bacalhau kan prima op de barbecue, zo laat ik vandaag zien. Dit is denk ik wel het meest simpele bacalhau gerecht ooit!

Bacalhau na Brasa

Bacalhau na Brasa

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 2 Stemmen

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Categorie: » BacalhauKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Simpel
Porties

2

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

15

minuten
Marineren

3

uur 
Totale tijd

3

uur 

20

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 2 moten bacalhau

  • olijfolie

  • 10 tenen knoflook

  • 1 bosje verse peterselie

  • kappertjes

Bereiding

  • Haal de geweekte bacalhau uit het water en dep voorzichtig droog. Pel de knoflook en snijd vervolgens in plakjes. Pak een kom en doe daar de knoflook in. Giet hier een flinke laag olijfolie in en roer even door. Leg dan de bacalhau in dit mengsel en laat minimaal twee uur marineren.
  • Zodra de barbecue de juiste temperatuur heeft haal je de bacalhau uit de marinade (niet weggooien). Laat hem even goed uitlekken, anders schiet de vlam in de kolen. Leg het stuk vis met de huidzijde naar beneden op de barbecue. Grill totdat het velletje goudbruin is.
  • Haal de bacalhau van de barbecue en dompel hem onder in koud water. Dit is om de bacalhau niet teveel uit te laten drogen. Dep iets droog en leg hem met de andere kant naar beneden op de barbecue tot de vis gaar is.
  • Ondertussen kun je een sausje maken van de marinade. Doe de olijfolie en knoflook in een keukenmachine en voeg naar smaak kappertjes en wat verse peterselie toe. Maal fijn en giet in een schaaltje.
  • Serveer met batatas a murro en een lekkere frisse salade. Besprenkel de bacalhau (en eventueel de aardappels) met de saus.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • De andere barbecue recepten gemist? Hier vind je ze allemaal terug!
  • De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!
  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!