Arco da Calheta: Eiland Mentaliteit

Sinds we op Madeira wonen is een aantal dingen voor ons wezenlijk veranderd ten opzichte van ons leven op Texel. Er zijn grote dingen die echt het verschil maken zoals het klimaat bijvoorbeeld, inmiddels is het voor ons vrij normaal geworden dat je kledingkast meer korte broeken, slippers en t-shirts telt dan de standaard lange broek en trui. Ook het uitzicht op de oceaan en de mooie natuur zijn anders dan op Texel.

Ook daar is het trouwens fantastisch, maar ons uitzicht vanuit het huis is wel degelijk anders nu. De dagindeling is uiteraard ook anders, niet minder druk, maar wij voelen wel minder druk als je begrijpt wat we daarmee bedoelen.

Verder is het op een aantal punten precies zoals we het kennen van thuis. Hiermee doelen we vooral eigenlijk op de manier waarop de mensen met elkaar omgaan. Wellicht is het wel echt een ‘eiland dingetje’ deze ervaringen.

Zo bleek tijdens een bezoekje aan een restaurant bij het afrekenen dat de pinautomaat niet werkte en wij hierdoor niet konden betalen. De chef uit de keuken kwam naar voren en zei dat het goed is om het later te komen betalen. Niet perse vandaag maar het mag ook volgende week als dat beter uitkomt. Hij weet via via dat wij hier in de buurt zijn gaan wonen, dus gelooft er wel in dat het goed komt.

Toen ons interieurbedrijf E.S.T.I.D.A. vanuit Amsterdam hier onze meubels en stoffering kwamen monteren kwamen de heren een M5 boutje tekort om de liggers van onze kast af te maken. Na enige tijd zoeken en rondvragen aan de lokale medewerkers van de aannemer bleek helaas dat niemand dit voor ons had. Totdat na de lunch de elektricien ineens met het passende boutje aankwam! Hij was in zijn pauze naar huis gereden om daar het boutje te halen wat wij zo nodig hadden. Echt onwijs fijn om zo te werken met elkaar. Samen iets moois maken staat bij hun voorop en elkaar even helpen is heel normaal. Even een ladder vasthouden, helpen met iets zwaars te verplaatsen of meedenken met probleempjes die ontstaan tijdens de creatie van ons project.

Sowieso zijn we de afgelopen acht maanden ontzettend blij met alle hardwerkende mannen hier, we zien ze zo goed als dagelijks en het voelt bijna als familie. Ze brengen zelfs cadeautjes mee voor ons, van zelfgestookte Aguardente tot de lekkerste Poncha’s vanuit ‘hun’ lokale kroeg in Câmara de Lobos. Maar waar we vooral ook heel blij mee zijn was de zelfgemaakte ‘Caralhinho’ met onze namen en ons logo erin gegraveerd, wauw! Nu kunnen we ons thuis gaan wagen aan het maken van verse Poncha, heel erg leuk.

Ook tijdens onze dagelijkse ronde met bier en frisdrank onder de werkers (soms wel 20+) rond een uur of 4 zagen we op het land naast ons twee wat oudere mannen ploegen in de hitte. Zeker 25 graden en geen wind, echt ontzettend warm. We besloten om hen ook even een steenkoud biertje aan te bieden natuurlijk. Ze waren ontzettend enthousiast en namen het gebaar graag aan. Niet veel later riepen ze en kregen we een zak met ruim 7 kg vers gerooide aardappelen van ze terug. Super lief!

Zo kunnen we nog wel een poosje doorgaan, maar dit is precies het eilandgevoel en de mentaliteit die we zo gewend zijn van Texel. Heel fijn om te ervaren en zouden het niet anders willen, wat een geluk.

Abraço,

Anne Rienstra & Dave Huizinga

Volg onze vorderingen via Facebook en/of Instagram.