Recept: Espetada Madeirense

Deze week gaan we voor het barbecue recept naar Madeira. Misschien, naast de vis met banaan (jazeker…), wel het meest typische gerecht van het eiland, de Espetada da Madeira. Deze vlees spies is door de speciale manier van kruiden zeker een aanrader en een goede tip nu de barbecue weer eens aan kan! Een leuk idee voor wie eens wat anders wil proberen, maar het toch simpel wil houden.

Tussen alle visgerechten voor op de barbecue, deze week een vleesgerecht. Vaak worden, gemak dient de mens, speklapjes en worstjes op de barbecue gegooid. Maar met deze, makkelijk te maken, spiesen houd je het spannend. En zeg nou zelf, een beetje variatie kan nooit kwaad!

Espetada Madeirense

Espetada Madeirense

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 5 Stemmen

Goed voor 4-6 spiesen.

Categorie: – RundKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Marineren

3

uur 
Totale tijd

3

uur 

20

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 800 gram rundvlees (bij voorkeur rugstuk)

  • 6 tenen knoflook

  • 1 laurierblaadje

  • zeezout

Bereiding

  • Snijd je vlees in stukjes en breng op smaak met de gesnipperde knoflooktenen, het laurierblaadje en een beetje zeezout. Laat een uur of twee staan (het liefst langer), zodat het vlees goed op smaak komt.
  • Spies de stukjes vlees bij voorkeur op lauriertakken, met een beetje geluk heb je zo’n boom in je tuin staan. Of ken je, net als ons, iemand met zo’n struik. Maar als het echt niet anders kan, dan maar op een gewone spies. Je kunt de stukjes vlees alleen op de spies rijgen of om en om met blaadjes laurier voor extra smaak. Gebruik je een laurierstok, snijd er met een scherp mes dan een puntje aan, zodat je het vlees er makkelijker aan krijgt.
  • Wrijf alles, als het eenmaal aan de spies zit, goed in met zeezout. Laat het vlees daarna gaar worden op de barbecue. Sla na afloop het overtollige zout van de spies en wrijf het vlees in met boter.
  • De spiesen worden in Portugal verticaal geserveerd hangend aan een speciale houder. Die hebben we hier natuurlijk niet allemaal in huis… In dat geval kun je een dikke plak, stevig Portugees brood of een doorgesneden bolo do caco op een bordje onder de Espetada Madeirense leggen, wat op deze manier wordt doordrenkt met de heerlijke sappen die van de spies lekken!

    Espetada Madeirense
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • De vorige barbecue recepten gemist? Hier vind je ze allemaal terug!

Copyright hoofdfoto: Dave & Anne

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!