Nieuwe UNESCO Sites in Portugal

Sinds kort heeft Portugal er twee werelderfgoed sites bij! Het Palácio Nacional de Mafra en het Santuário de Bom Jesus in Braga zijn de twee Portugese monumenten die erkend zijn als UNESCO-werelderfgoed. Het besluit werd op 07 juli aangekondigd in Azerbeidzjan, waar de 43e zitting van de Erfgoed-commissie van de UNESCO (Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) werd gehouden.

Het Santuário do Bom Jesus do Monte is een bijzonder katholiek bedevaartsoord, gelegen op een heuvel in Tenões aan de oostkant van de stad Braga. Het is een opmerkelijk voorbeeld van een pelgrimsoord met een monumentale, barokke trap die 116 meter overbrugt. Een prachtige plek om bij te schrijven op je verlanglijstje!

Het ontwerp van het Heiligdom van Bom Jesus, met zijn barokke aard benadrukt door de zigzagvorm van zijn trappen, heeft invloed gehad op veel andere plekken in Portugal (zoals Lamego) en het koloniale Brazilië. De aanwezigheid van verschillende fonteinen langs de trappen geeft het idee van zuivering van de gelovigen.

Het Palácio de Mafra is een monumentaal barok neoklassiek paleis/klooster op ongeveer 28 kilometer van Lissabon. De bouw begon in 1717 en werd volledig afgerond in 1755. Toen het voltooid was, bestond het gebouw uit een klooster dat 330 broeders kon huisvesten, een koninklijk paleis en een enorme (prachtige) bibliotheek met 30.000 boeken. Dit alles verfraaid met marmer, exotische houtsoorten en ontelbare kunstwerken uit Frankrijk, Vlaanderen en Italië.

Nieuwe UNESCO Sites in Portugal | Saudades de Portugal

Foto: Turismo de Lisboa

Het paleis werd in 1910 al geclassificeerd als nationaal monument. Qua werelderfgoed worden bij het Paleis van Mafra ook de basiliek, het klooster, de Cerco-tuinen en het Tapada de Mafra-park gerekend.

Meer lezen over de verschillende UNESCO sites in Portugal? Hier lees je er meer over!