Bos in Barreiros: Arouca – Ponte Suspensa 516

Toen ik begon met schrijven was het mijn stellige voornemen om mij met de onderwerpkeuzes te beperken tot maximaal één auto uur rijden. In alle afgelopen blogs is dat ook gelukt. Deze blog is hierop een uitzondering: we passeren het uur absoluut. Het zijn niet het aantal kilometers die daarin bepalend zijn, maar de route. Hoewel de eerst 50 à 60 kilometers uitstekend over de autostrada gaan – dat levert tijdswinst op – brengt het vervolg je de bergen in. Bergwegen zijn in beginsel goed, maar kennen vele, zeer vele bochten. Daar gaat de tijdswinst. Het totaal van de 115 kilometer die moet worden overbrugt vanaf Barreiros naar de nieuwste grote toeristische trekpleister in Noord-Portugal vergt hierdoor gauw anderhalf uur. Het zij zo. We maken er een dagtrip van!

Ponte Arouca 516 Suspensa is in 2021 geopend en werd direct wereldnieuws. De brug bevindt zich in het Arouca World Geopark van UNESCO, dat sinds 2005 onderzoeksterrein naar fossiele vondsten is. De machtige overspanning voor voetgangers over de rivier Paiva, op 175 meter hoogte, meet 516 meter en biedt een indrukwekkende aanblik van een afstand. Enorme betonconstructies en vele tonnen aan stalen kabels voor de ophanging en stabiliteit doen niets af van de transparantie van de voetgangersbrug. Hoewel de veiligheid voor 3000 personen is gegarandeerd door de bouwers, worden er telkenmale slechts kleine groepen toegelaten. Maar niet voordat er door een gids met cijfers en getallen gooit over de kilo’s en meters. Daarna heeft die gids eigenlijk geen functie meer – je kunt op de brug niet verdwalen. Je kunt de wandeling aan beide zijden van de brug beginnen.

Arouca - Ponte Suspensa 516

Vanaf de brug is er een prachtig uitzicht op de natuur. De voetgangersverbinding is immers een heen en weer wandeling. Natuurlijk bieden de beide berghellingen, die nu met elkaar verbonden zijn, een prachtig uitzicht. Bomen, watervallen, rotsen, vegetatie zijn prachtig. De rivier Paiva meandert van verre naar de verte. Uiteraard is de rivier hoger en lager als gevolg van regenwater. De stabiliteit van de brug is zeer goed, ook bij harde wind. De bodemplaten van de brug zijn doorzichtig en dat is voor sommige wandelaars een dingetje: je kijkt immers de diepte in.

Arouca - Ponte Suspensa 516

Natuurlijk is Portugal als te bezoeken land ontdekt door de hele wereld. Ook op deze relatief afgelegen plek in het mooie Noorden hoor je alle talen van de wereld. Het lijkt onmogelijk om nog een originele foto te maken, want iedereen fotografeert en filmt hier. Selfies zijn niet van de lucht. Groepsfoto’s leiden soms tot een tijdelijke opstopping op de brug, die immers slechts 120 centimeter breed is. Wachttijd benut je om rond te kijken – alleszins waard.

Maar er is meer! Het geopark biedt verschillende wandelingen. Daar hebben wij niet aan mee gedaan. Wij kozen voor de op 20 juni 2015 geopende, inmiddels internationaal bekende, Passadiços do Paiva. Het is een houten wandelpad langs de rivier van ruim 8 kilometer. Een geweldige afdaling van 500 traptreden in totaal brengt je tot enkele meters boven de rivier. Het pad volgt de rivier en je ervaart je nietig naast de hoge bergen en de wilde rivierdelen. Flora is indrukwekkend in alle seizoenen. De rust en stilte van de omgeving is oorverdovend. Pas op voor de gladde delen bij regen. Houdt je vast aan de leuning! Neem eten en drinken mee, want er is bijna niets te koop. Aan het eind van het pad staan taxi’s die je terug kunnen brengen naar je auto. Noteer dus waar deze staat of neem een foto!

Beginnend met het bezoek in Canelas, via Passadiços do Paiva (Areinho), kun je de auto achterlaten naast het rivierstrand van Areinho, op 1200 meter van de brug, en naar 516 Arouca lopen via de route van de Passadiços do Paiva. Deze voetgangersroute is van hoge moeilijkheidsgraad, omdat het nodig is om 500 trappen te beklimmen totdat je het toegangspunt bereikt. Een heftige route!

Als je ervoor kiest om in Alvarenga te beginnen, kun je de auto parkeren in Albisqueiros, op 1000 meter van de brug, en volg dan 516 Arouca. Deze route is van lage moeilijkheidsgraad en heeft een geschatte tijd van 20 minuten. Wij parkeren bij het voetbalstadion.

Kinderen jonger dan 6 jaar mogen de brug niet betreden. Gasten tussen de 6 en 18 jaar oud dienen te worden begeleid door volwassenen. Kaartjes koop je vooraf op de website.

* Vilarinho Areinho, 4540-257, Portugal

De foto’s zijn van Marjolein de Swart en Gerard Bos.


Gerard en Elly hebben in Noord-Portugal, in Barreiros, een Bed & Breakfast AL/98139 Villa Branca Barreiros. De bed en breakfast is het hele jaar open voor maximaal twaalf gasten. Na boeking ontvang je een gids met interessante plaatsen om te bezoeken in de omgeving.