Bos in Barreiros: de Berg op

De UNESCO werelderfgoed plaatsen in de groene Minho regio zijn een belangrijke reden voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis om een bezoek aan het noorden te brengen. Binnen een uur autorijden van onze bed en breakfast vindt u er zeker twaalf! Variërend van kerken tot natuurparken, wijn en eten: de overvloed is groot. In de derde stad van Portugal, Braga, zijn meerdere wereld erfgoederen. De stad ligt op de zuidelijke route naar Santiago de Compostella in Spanje en heeft een belangrijke pelgrimsstop in het heiligdom Bom Jesus do Monte. Maar daarnaast is Bom Jesus do Monte een bezienswaardigheid.

de Berg op

In deze blog vertel ik je er het een en ander over. Waarschijnlijk is Bom Jesus één van de meest gefotografeerde plaatsen van Portugal, maar zeker van Braga. De aartsbisschop van Braga ontwierp de barokke trap in 1722, welke eerst in 1811 werd voltooid. Het is een imposante trap met de naam Esccadório dos Cinco Sentidos. De trap is zichtbaar vanuit het centrum van Braga en maakt de kerk tot een parel op de berg Sameiro. De trap moest de ongeletterden in het verleden helpen met het begrijpen van het geloof. Op de verschillende terrassen van de trap konden de mensen de vijf zintuigen herkennen, maar ook de drie deugden. Aan de beide zijkanten staan kappelletjes met de scenes van de veertien kruiswegstaties. Daarnaast zijn er vele Bijbelse, mythologische en symbolische figuren toegevoegd. Je kunt, zoals de pelgrims doen, de trap bestijgen vanaf onder in de richting van de kerk. Maar er loopt ook een historische kabeltrein naast de trap, die uiteraard ook een bezienswaardigheid an sich is.

de Berg op

Eenmaal boven heb je een fantastisch uitzicht, te midden van bloeiende bomen en planten. Het voorplein van de kerk is groot. Regelmatig vinder er optredens van Portugese wereldartiesten plaats. De trap is daar niet meer zichtbaar, maar je weet dat deze er ligt. Rond de kerk staan diverse hotels en zijn er parkeerplaatsen, want je kunt kiezen om per auto of motor de kerk te gaan bezoeken. Ook is er een prachtig uitdagend wandelpad en zul je soms opzij moeten voor de fietsers! Dat zijn de echte helden. Kinderen willen altijd door de watervalgrot lopen, en worden daarbij veelal vergezeld door hun ouders. Het is ook gewoon leuk om te doen, als het niet enorm druk is.

de Berg op

De binnenkant van de kerk moet je niet overslaan. In Portugal staan duizenden kerken en kapelletjes, maar deze is echt uitzonderlijk. Het altaar decor geeft een indrukwekkende scene van de kruisiging van Jezus van Nazareth. Te midden van de eveneens veroordeelde schurken, met aan de voet de wenende vrouwen en rondom Romeinse soldaten die drinken, en dobbelen om de eigendommen van de veroordeelden. Dit alles levensgroot, tegen een zwarte achtergrond. De schilderingen aan het plafond zijn opvallend licht van kleur – bijna zuurstokroze en lichtblauw. Al met al imposant.

En daarna aan de koffie of een Vinho Verde op het horecaterras. Laat je niet verleiden om op het paard te worden gefotografeerd! Bom Jesus do Monte is goed bereikbaar, ook met het openbaar vervoer.


Gerard Bos runt sinds twee jaar samen met zijn vrouw Elly in Barreiros de luxe bed en breakfast Villa Branca Barreiros. De B&B is het gehele jaar open. Volg hen op Instagram en Facebook.